© Wouter Adriaensen

5 zomertips in Oud-Turnhout: een boon voor cacao bij Chocolate & More

Wouter Adriaensen (33), reporter. Papa van Storm (6) en Otis (3) en pluspapa van kippen Curry en Eendje. Verblijft in Turnhout, verslaat Oud-Turnhout voor de krant en heeft nog enkele leuke hobby’s. Fan van muziek, lekker eten en drinken, natuur - kort en bondig: het goede leven. Hieronder zijn zomertips in Oud-Turnhout.

Wouter Adriaensen

© Wouter Adriaensen

1. Chocolate & More: boon voor cacao

Voor jonge mensen die hun passie beleven, hebben wij een serieuze boon. Of zeg in dit geval maar een cacaoboon. Geert Moelants perfectioneerde zijn creaties bijna twee jaar lang als chocolatier vanuit het atelier bij zijn ouders thuis. Enkele maanden geleden opende hij zijn eigen winkel in de Polderstraat in Oosthoven, waar hij opgroeide. Het standbeeld van Karel Van Miert, op het pleintje aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ter Sneeuw, kijkt nu binnen in Geerts atelier. Net als nieuwsgierige passanten. Aanraders zijn de verfijnde pralines, vaak lokaal geïnspireerd, door de Liereman of door Ravelse grafheuvels, en de patisserie, die haar geheimen en smaken laag per laag prijs geeft. Zijn ouders baten in hetzelfde pand brasserie Ter SneeuwPolder uit.

Polderstraat 60

www.chocolateandmore.be

2. Kijkhut in De Liereman: vergezicht over ongerepte natuur

Wie Oud-Turnhout zegt, zegt Landschap De Liereman. Landschapsschilders zagen de schoonheid van de natuur hier al eind negentiende eeuw. Dankzij hen werd het een van de eerste beschermde natuurgebieden van België. Stap binnen in het bezoekerscentrum en kies een van de wandelroutes, langs de echelkuilen, over de knuppelpaden en door de broekbossen. Maar neem vooral even een zijpad bij knooppunt 37. Dankzij een Nederlands koppel dat al jaren in Oud-Turnhout woont, staat daar een kijkhut, die via een meer dan dertig meter lange houten brug ook toegankelijk is voor wie minder mobiel is. Je geniet er van een prachtig vergezicht over een zeldzaam stukje ongerept landschap. Jezelf belonen na de wandeling mag met een Gageleer, dat gebrouwen wordt met de plant gagel, die nog steeds groeit in de Liereman.

Schuurhovenberg 43

www.natuurpunt.be/natuurgebied/landschap-de-liereman

© Wouter Adriaensen

3. Hofke van Chantraine: verborgen vijver

Het Hofke van Chantraine is een ontwerp van Pieter Jozef Taeymans uit 1895, sinds 1999 erkend als monument. De naam verwijst naar de commanderij bij het Waalse Geldenaken van de Tempeliers, die zich ooit ook in Oud-Turnhout gevestigd hadden. In het gebouw werden het voorbije jaar enkele opmerkelijke tentoonstellingen georganiseerd en is het toerismekantoor gevestigd. Maar doe ons maar de hof van het Hofke. Jaarlijks vinden hier rootsfestival Goezot in ’t Hofke en jazzfestival Jazzkitchen plaats, gezellige bijeenkomsten voor wie houdt van heerlijke livemuziek en dito eten en drinken. Wie nog verder door wandelt, kan achteraan een rustgevend rondje om de vijver heen maken.

Kerkstraat 46

www.hofkevanchantraine.be

© Wouter Adriaensen

4. Appelen Roes

‘Fruit van eigen boomgaard’ is de even eenvoudige als duidelijke slagzin van Appelen Roes. Op een oppervlakte van meer dan vijftig voetbalvelden worden onder meer appels, peren en kersen geteeld en geoogst. Bij dit familiebedrijf waar ondertussen de derde generatie aan de slag is, is de appel niet ver van de boom gevallen. Liever worden de sappige vruchten met de hand van de boom geplukt wanneer ze op hun lekkerst zijn. Roes heeft winkels in Herentals en Zoersel, maar het verst is het fruit natuurlijk in de winkel in Oud-Turnhout. Extra voordeel: zelfs tijdens hittegolven is het hier heerlijk fris. Je vindt er ook onder meer sappen, confituren en honing. Wie de website van Roes bezoekt, moet akkoord gaan “niet met appeltjes, maar met cookies!” Hoe kun je nu niet van zo’n bedrijf houden?

Steenweg op Sevendonk 95

www.appelenroes.be

© Wouter Adriaensen

5. Den IJswens: doe maar lekker gewoon

Den IJswens heeft geen eigen website. Wie een mail wil sturen, doet dat naar een Hotmail-adres. De zaak wordt online summier voorgesteld als ‘ambachtelijk bereid melkijs’. Een typisch geval van de Kempense ‘doe maar gewoon, dat is al zot genoeg’-mentaliteit? De winkel van Den Ijswens bevindt zich vlak voor de koeienstallen, midden in het groen en vlak bij de rustieke priorij van Corsendonk. De tuin van de cremerie is prachtig aangelegd met voldoende plaatsen voor de talrijke wieler- en anders ijsliefhebbers en toch voldoende privacy. Vanille blijft een all time favourite, maar er staan ook meer experimentele smaken zoals ricotta met vijg of cheesecake met bosbessen op de kaart. En natuurlijk ga je voor het klassieke hoorntje in plaats van het plastic bakje.

Hoge Darisdonk 34

www.facebook.com/ijswens

© Wouter Adriaensen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER