Studente Soetkin Hessens creëerde een vegan kaas op basis van noten.© yjs

Biercrackers, cheesebars en energieballen met zeewier: studenten Odisee ontwikkelen eigen innovatieve voedingsproducten

Sint-Niklaas -

De tweedejaarsstudenten voedingstechnologie van de Odisee hogeschool in Sint-Niklaas hebben eigen innovatieve en tegelijk duurzame producten ontwikkeld. Met onder meer cheesebars met ricotta, energieballen met zeewier, en een lactosevrije duospread met choco en aardbeien, kwamen er heel wat opvallende creaties uit de bus. “Onze cracker vormt het ideale alternatief voor de zouten nootjes op café.”

Yannick Joos

Ruim een half academiejaar lang werkten de studenten voedingstechnologie in de afstudeerrichting agro- en biotechnologie van de Sint-Niklase Odisee hogeschool aan hun eigen creaties. “Één van de speerpunten binnen onze richting is zelf voedingsproducten ontwikkelen, met uiteraard ook oog voor kwaliteit en haalbaarheid”, zeggen opleidingshoofd Liesbet Devos en lector Caroline Sabbe.

“We zijn natuurlijk geen moleculaire koks, maar willen studenten met deze opdracht wel out of the box laten denken. Daarbij houden ze rekening met de huidige markt en trends en realiseren ze eigen bedachte producten die dus perfect realiseerbaar zijn. Ook de smaak, cohesie en textuur zij natuurlijk niet onbelangrijk.” (Lees verder onder de foto)

Student Jasper Van Daele ontwikkelde een cracker met bierrestanten© yjs

De studenten creëerden onder meer een vegan kaas op basis van noten, een cheesebar op basis van ricotta en rood fruit, een lactosevrije duospread met choco en aardbeien, en energieballen met zeewier. “Een bal van 25 gram bevat 200 calorieën en bijzonder veel omega 3, wat maakt dat het de perfecte snack is voor tijdens de blokperiode of na het sporten”, zegt student Andreas Dejonghe.

Voedzame restjes

Medestudent Jasper Van Daele ontwikkelde op zijn beurt een cracker met bierrestanten. “Ik ben zelf ook brouwer en heel wat restanten worden als veevoeder gebruikt, terwijl ze nog perfect bruikbaar en bovendien erg voedzaam zijn”, klinkt het. “De cracker vormt het ideale alternatief voor de zouten nootjes op café. Dit is veel gezonder en je krijgt er bovendien ook dorst van. Ideaal dus voor cafébazen.” (Lees verder onder de foto)

Emma De Rycke en Kato Cuypers maakten een lactosevrije spread met chocolade en aardbeien.© yjs

Ook studentenkok Kris Van den Eede kwam proeven en was danig onder de indruk van de creaties. “Hun innovatie producten hebben me echt verbaasd”, zegt Kris. “We zouden de bereidingen zo kunnen aanbieden in ons studentenrestaurant aanbieden. Ik ben er zeker van dat ze gesmaakt zouden worden.”

De energieballen met zeewier.© yjs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER