© bfs, rr

Nabestaanden verbolgen over dodelijk ongeval in siliconenfile: “Je ziet die auto’s toch stilstaan?”

Ze schoven woensdagavond zoals iedereen aan in de inmiddels beruchte siliconenfile toen een Nederlandse vrachtwagen zonder remmen op hen inreed. Rijinstructeur Danny Schuttyzer (51) en leerlinge Kelly Dufoort maakten geen kans en waren op slag dood. “Hoe kan die trucker nu niet gezien hebben dat er een file was? Onmogelijk”, zegt de zus van Danny.

DIRK COOSEMANS, Bert Foubert, Tim Lescrauwaet

© rr

Op alle radiokanalen en in alle tv-nieuwsbulletins werd woensdag maar over één ding gesproken: de siliconenfile op de Antwerpse Ring, veroorzaakt door een vrachtwagen die een lading lekkende siliconenvaten vervoerde.

De file reikte woensdagavond laat nog tot op de E34 in Melsele, 15 kilometer lang. “Er was de hele dag voor gewaarschuwd. En toch had die Nederlandse trucker de stilstaande wagens niet gezien. Hij is met volle snelheid ingereden op de auto waarin mijn broer Danny en dat meisje zaten”, zegt Patricia Schuttyzer. “Hun auto was geplet tussen de Nederlandse truck en de vrachtwagen voor hen. Ze hebben geen kans gehad.”

De vrachtwagen van de Nederlander ramde in totaal vier andere camions en twee auto’s. Eén inzittende van een andere wagen raakte lichtgewond. “Het rijbewijs van de Nederlandse chauffeur is voor vijftien dagen ingetrokken”, aldus het parket.

Zelf vrachtwagenchauffeur

Danny Schuttyzer was voor hij zijn loopbaan als instructeur bij de VDAB startte, jarenlang zelf vrachtwagenchauffeur geweest. “Hoe cynisch kan het allemaal zijn”, zegt zus Patricia. “Danny, die een minderjarige zoon nalaat, was zo’n goedlachse, toffe kerel. Als ik pech had met mijn auto, kwam hij meteen ter plaatse om te depanneren. Zonder aarzelen. Dinsdag heb ik hem nog gezien, vrolijk als altijd. Hoe kon dit toch gebeuren? Die file, die zie je toch?”

Rijles

© rr

Danny gaf op het moment van het ongeval rijles aan Kelly Dufoort (18), de dochter van een goede vriendin uit Sint-Niklaas. Kelly was net begonnen aan hogere studies voor leerkracht Engels en Nederlands.

“Kelly was een van mijn beste vriendinnen”, zegt een familielid. “Ze was verlegen en heeft het niet altijd even makkelijk gehad in haar leven. Maar ze had veel vrienden.”

Een van die goede vrienden was Margaux Lammens, die in haar klas zat, toen ze 14 waren. “Dat meisje is in 2013 ook in het verkeer overleden. Van de weg gemaaid toen ze met haar fiets overstak.”

De huidige en vroegere scholen van Kelly plaatsten gisteren een rouwbericht op hun Facebookpagina. “We bieden haar zwaar beproefde mama en de hele familie ons oprecht medeleven aan”, staat er.