Op de beelden is te zien dat Hersh Goldberg-Polin een deel van zijn linkerarm mist.
Bron: Qassem Brigades Hamas.

23-jarige Israëlische gijzelaar duikt op in video van Hamas en verwijt regering-Netanyahu gijzelaars in de steek te laten

De Palestijnse extremistische organisatie Hamas heeft een nieuwe video verspreid van een van haar gijzelaars. De 23-jarige Hersh Goldberg-Polin werd gevangengenomen na de aanval van Hamas op 7 oktober. In de video verwijt de man de Israëlische regering dat ze de gijzelaars in de steek laat.

De gijzelaar die aan het woord komt in de video die Hamas gisteren openbaar maakte, is Hersh Goldberg-Polin, een 23-jarige man met de Israëlische en de Amerikaanse nationaliteit.

Sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, toen de jongeman werd ontvoerd, is hij een van de gijzelaars wiens gezicht het meest aanwezig is in Israël. Affiches met zijn foto hangen overal. Zijn moeder, Rachel Goldberg, ging praten met wereldleiders en richtte zich tot de Verenigde Naties. 

De affiche met de foto van Hersh Goldberg-Polin is overal te zien in Israël.
Foto: AP.

De video die gisteren door Hamas werd gedeeld, is het eerste bewijs dat de jongeman nog leeft. Op het beeld is te zien dat hij een deel van zijn linkerarm mist.

Volgens getuigen zou hij gewond zijn geraakt toen de aanvallers granaten gooiden naar de schuilplaats waar hij zich had verschanst. Goldberg-Polin was een van de aanwezigen op het Nova-muziekfestival dat door militanten van Hamas en andere extremistische Palestijnse organisaties werd aangevallen. 

"Ik wilde tijd doorbrengen met mijn vrienden, maar nu moet ik met ernstige verwondingen vechten voor mijn leven", zegt hij in de video.

Ook beschuldigt hij de Israëlische regering van premier Benjamin Netanyahu ervan de gijzelaars in de steek te laten. In de video zegt hij ook dat 70 gijzelaars om het leven zijn gekomen bij de Israëlische bombardementen op Gaza.  

Goldberg-Polin legt zijn verklaring duidelijk af onder druk. De bewering kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Evenmin is duidelijk wanneer de video is opgenomen.

Bekijk : Hamas publiceerde een video met het eerste teken van leven van een 23-jarige gijzelaar

Videospeler inladen...

VRT Nieuws kiest ervoor de beelden niet volledig te tonen. We willen bewust geen forum geven aan de boodschap van een terreurorganisatie. Bovendien is extra voorzichtigheid geboden met beelden van (mogelijk) minderjarigen.

Honderden manifestanten naar ambtswoning Netanyahu

De video gaf aanleiding tot nieuw protest in Israël. Veel Israëli's, zeker familieleden van mensen die door Hamas zijn gegijzeld, vinden dat de regering hen in de steek laat en de lopende onderhandelingen met Hamas torpedeert.

Nadat de video openbaar was gemaakt, trokken honderden manifestanten naar de ambtswoning van Netanyahu. Ze eisten dat de regering via onderhandelingen een akkoord sluit om de gijzelaars vrij te krijgen.

Wees moedig en zorg dat er een akkoord wordt gesloten

Jon Polin, vader van de gijzelaar

In een eerste reactie op de video deden ook de ouders van Goldberg-Polin een oproep. Ze zeggen erg opgelucht te zijn om hun zoon levend te zien, maar spreken hun bezorgdheid uit over zijn gezondheid en die van de andere gijzelaars."

"We richten een pleidooi tot alle leiders van de partijen die tot nu toe hebben onderhandeld: Egypte, Israël, Qatar, de Verenigde Staten en Hamas", zei vader Jon Polin.  "Wees moedig, leun voorover, grijp dit moment en zorg dat een akkoord wordt gesloten om ons te herenigen met onze dierbaren en een einde te maken aan het lijden in deze regio."

Aantal slachtoffers en gijzelaars

Bij de aanval van 7 oktober door Hamas en andere extremistische organisaties op Israël zijn 1.170 mensen om het leven gekomen. Ruim 250 anderen werden ontvoerd en gegijzeld.

De Israëlische regering gaat ervan uit dat 34 gijzelaars overleden zijn. Mogelijk zijn zo'n 100 gijzelaars nog in leven. De meeste anderen zijn in november vrijgelaten, ruim voor de vrijlating van 240 Palestijnen die door Israël gevangen werden gehouden. 

Bij de aanval die Israël sinds 7 oktober uitvoert op Gaza zijn intussen 34.305 Palestijnen gedood. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het ministerie van Volksgezondheid in Gaza vandaag heeft bekendgemaakt. Er zijn ook 77.293 gewonden. 

Meest gelezen