© Jef Wijckmans

Biljarters met een beperking betwisten eigen toernooi

Het biljartlokaal De Leug liep zondag aardig vol voor het eerste toernooi voor biljarters met een beperking. In totaal schreven 24 sportievelingen met een mentale of fysieke beperking zich in voor deze primeur van de vzw Bilhart.

jw

G-Sport zit duidelijk in de lift. De Special Olympics krijgen meer aandacht dan ooit, terwijl ook tal van lokale organisaties sporters met een beperking een plaats geven. Enkele enthousiastelingen met een hart voor de biljartsport vonden dat ook hun tijdverdrijf niet mocht achterblijven.

Kris Bostoen (70) en Karel Kuhn (71) zaten twee jaar geleden samen om uiteindelijk de vzw Bilhart op te richten. Zondag kwam hun droom uit via een toernooi voor biljarters met een beperking in de ruime speelzaal van BC De Leug in de Leugstraat.

“We zijn erg blij dat deze club mee in het verhaal stapte”, zegt Kris Bostoen. “Hoewel sport een Vlaamse materie is, blijft de biljartbond bij de nationale politiek zweren, waardoor wij niet op subsidies kunnen rekenen. Net daarom is het belangrijk dat de Aartselaarse club de infrastructuur voor dit toernooi openstelt.”

In totaal schreven 24 G-biljarters zich in. Het was niet alleen voor België, maar ook voor de hele wereld een primeur. Naast biljarters in een rolstoel namen ook sporters met een mentale beperking aan deze dagcompetitie deel.

Een van hen was Jean Mailleur (56) uit Stabroek. Jean was vroeger een valide biljarter, tot hij met MS geconfronteerd werd. Na jaren heeft hij zijn lot aanvaard en de keu weer ter hand genomen. “De mooie resultaten waren een pak minder, want als valide speler sta je in lijn met de gespeelde biljartbal, terwijl dat nu niet meer mogelijk is. Maar ondertussen krik ik nog steeds mijn niveau op.”

www.bilhart.be