© Tommy Maes

“Er zit muziek in zowat alles: van een ladder tot een regenpijp”

Percussion Group New Dimension uit Balen speelde afgelopen weekend een try-out van Fraîche, een nieuwe voorstelling waar de percussiegroep aan werkt. Zowel jong talent als ervaren muzikanten komen daarbij aan bod.

Tommy Maes

Percussion Group New Dimen­sion ontstond midden jaren negentig als afgeleide van de drumband van Harmonie De Toekomst uit Balen. “New Dimension wilde iets anders doen dan wat van een klassieke drumband wordt verwacht”, vertellen Gert Geukens en Ronny Stessens van New ­Dimension. “We spelen niet alleen op traditionele percussie- ­instrumenten zoals trommels en pauken, maar ook op andere voorwerpen. Er zit muziek in zowat alles, van een ladder tot een regenpijp. Deels hebben we ons laten inspireren door de bekende ‘trash-percussiegroepen’ zoals Stomp, maar we doen dat op onze eigen manier.”

Trezart

New Dimension trok door de jaren heen langs diverse straattheaterfestivals en andere evenementen. Ze hebben bijvoorbeeld enkele keren de muzikale begeleiding gedaan van het vuurwerk tijdens Trezart op het Zilvermeer. En ook internationaal werd de groep opgepikt. “We werden ooit geselecteerd voor een internationaal festival in Zuid-Korea. Toen moesten we onze borstel­stelen als handbagage meenemen in het vliegtuig. We lieten zelfs onze gft-bakken overvliegen naar ­Seoel. Dat was natuurlijk een unieke ervaring”, zegt Ronny Stessens.

Enkele jaren geleden trok de groep langs diverse culturele centra in de regio met de voorstelling Drmble. “Nadien zijn enkele leden van de groep gestopt wegens andere interesses, maar tegelijkertijd zijn we gestart met een jeugdafdeling”, zeggen Geukens en Stessens. “Zo werken we verder aan onze toekomst. Sinds kort werken we samen met de muziekacademie van Mol, zodat leerlingen percussie bij ons ervaring kunnen opdoen. En daarom vonden we het tijd om bij onze nieuwe voorstelling de jongeren een kans te geven. De naam Fraîche verwijst onder andere naar het vers bloed van onze groep.”

Zaterdagavond vond in VC De Kruierie in Balen een try-out plaats. “Om uit te zoeken hoe het publiek reageert op de voorstelling en welke stukken eventueel moeten worden aangepast”, vertelt Gert Geukens. “Wanneer de voorstelling volledig klaar zal zijn, weten we nog niet. Maar er zitten al wel enkele optredens in de pijplijn.”

Zenuwachtig

Tijdens de generale repetitie voor de try-out geven zowel de jeugdpercussionisten als de ervaren trommelaars het beste van zichzelf. “We zijn natuurlijk een beetje zenuwachtig”, vertellen jongeren Lisa (14), Yeliz (14) en Jens (16). “Het is de eerste keer dat we voor zo veel volk spelen. Maar we spelen dolgraag bij New Dimension. Het is een hechte vriendengroep. En percussie is heel leuk. Soms trommelen we zelfs met mes en vork aan de eettafel.”

www.new-dimension.be