Stadsbestuur verhoogt maximumaantal districtsschepenen: “Waarom? We zijn met meer dan genoeg”

Het Antwerpse stadsbestuur gaat de limiet optrekken voor het maximumaantal districtsschepenen per district. Al zien de schepenen daar zelf de noodzaak niet van in. “Het kan wel een belangrijke rol spelen bij de coalitiegesprekken”, zegt Deurns districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA)

Jan Stassijns

In de Antwerpse districten mag het districtscollege maximaal uit vijf leden bestaan: een burgemeester en vier schepenen. Dat is vandaag in alle districten al zo, behalve in Berendrecht-Zandvliet-Lillo (vier).

In de volgende bestuursperiode mogen dat er niet meer zijn. Tenzij, de Antwerpse gemeenteraad een nieuwe regeling goedkeurt. En dat staat binnen twee weken te gebeuren. Het Antwerpse stadsbestuur wil het maximumaantal verhogen. Het Antwerpse districtscollege zou na 13 oktober zeven leden mogen tellen, in Berendrecht-Zandvliet-Lillo en het toekomstige district Borsbeek vijf en voor de overige districten wordt de limiet op zes gelegd (inclusief districtsburgemeester).

Nochtans lijken districtsbesturen geen vragende partij. “Ik snap de noodzaak niet”, zegt Tom Van en Borne (Groen), districtsschepen van het grootste district Antwerpen. “Met onze vier schepenen en één burgemeester zijn we met méér dan genoeg. Tenzij we van de stad extra bevoegdheden en middelen zouden krijgen, maar dat is niet zo. Dit voelt wrang aan, want nu lijkt het alsof het over postjes gaat.”

“We hebben al geen grote bevoegdheden, als je die over meer mensen verdeelt, verwateren ze”

Tjerk Sekeris (N-VA)

Districtsburgemeester van Deurne

Bevoegdheden verwateren

Ook volgens Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester van Deurne, het tweede grootste district is het huidig aantal ruim voldoende. “We hebben al geen grote bevoegdheden, als je die over meer mensen verdeelt, verwateren ze.”

Volgens Sekeris zit er een andere redenering achter. “Bij moeilijke coalitiegesprekken, geeft dat meer marge in de onderhandelingen”, zegt hij.

Antwerps gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen) vindt het bizar. “Dit besluit is zelfs niet afgetoetst bij de districten”, zegt ze. “Zijn ze hier bezig met ‘postjes’ te creëren? Daar lijkt het wél heel hard op.”

Schepen van Decentralisatie Koen Kennis (N-VA) benadrukt dat hij net de vrijheid aan de districten wil geven. “We moesten sowieso een aanpassing doen door een Vlaamse decreetwijziging”, zegt Kennis. “We stellen nu een vork voor, minstens twee, maximaal vier, vijf of zes. Die mandaten moeten niet ingevuld worden. Dat doen we in de stad ook niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners