Benjamin Thomas wint in Lucca vanuit de vlucht en schenkt Cofidis de allereerste zege van het jaar

Benjamin Thomas is in Lucca de verrassende winnaar geworden van de vijfde rit. Dat deed hij niet in de massaspurt, maar vanuit de vlucht. De pistier was in Toscane de snelste van vier en schonk Cofidis de allereerste zege van het seizoen. Hij haalde het van ex-Omloop het Nieuwsblad-winnaar Michael Valgren en de Italiaan Enzo Paleni.

Hugo Coorevits

Roze trui: Tadej Pogacar (Slo)

Paarse trui: Jonathan Milan (Ita)

Blauwe trui: Tadej Pogacar (Slo)

Witte trui: Cian Uijtdebroeks

Hoe kwam de zege tot stand?

Het werd een etappe met zeer verrassende afloop. Dat kwam omdat de sprintersploegen niet alleen veel te veel naar elkaar loerden en er te veel teams niet mee wilden werken, maar ook omdat ze de vier vluchters duidelijk onderschatten. Het kwartet kreeg een vrijgeleide op 77 km van het einde. Te veel sprinters rekenden erop dat Lidl-Trek, Soudal Quick-Step, Jayco-AlUla en Alpecin-Deceuninck voor hen de kastanjes uit het vuur zouden halen. Voor Alpecin-Deceuninck hoefde het ook niet meer op 1200 meter van de streep en zo kom je dan elf seconden te kort...

Al heeft Thomas de dagzege absoluut niet gestolen. De in Italië wonende 28-jarige Fransman is een vijfvoudige wereldkampioen op de baan. Zowel in de ploegkoers, het omnium als de puntenkoers behaalde hij al goud. Hij maakte ook van al zijn baankwaliteiten gebruik om in zijn tweede thuisland deze sprint tot een goed einde te brengen. Thomas heeft niet alleen een Italiaanse vriendin, maar woont ook in Italië. Het was al zijn tiende zege op de weg, maar pas zijn allereerste overwinning in de World Tour.

Op één kilometer van het einde werd hij ei zo na verrast toen de al tien kilometer slepende en onbekende Andrea Pietrobon een late uitval maakte, maar Enzo Paleni haalde de snoodaard terug, daarna dichtte Valgren de laatste kloof en dan kwam Thomas uit de slipstream van de Deen. Geef toe, dit was alweer een Giro-rit die geen moment verveelde en waarvan niemand vooraf deze plot had kunnen voorspellen.

De etappe begon nochtans uiterst relaxed. Alsof velen een snipperdag wilden nemen in functie van de gravelrit van donderdag. Zo dachten ook Lewis Askey, Mattia Bais en Ewen Costiou erover toen ze na drie kilometer vrije baan kregen. Manuele Tarozzi en Simon Geschke kwamen er negen kilometer koers bij. Nog vooraleer de twee waren aangesloten werd de jonge Fransman Costiou door de ploegleiding van Arkéa-B&B teruggefloten. Zo gaat dat in het peloton van vandaag. Maar echt veel voorsprong kreeg het kwartet niet. Toch zullen de vier spijt gehad hebben van hun poging, ook al was hun voorgift na 25 kilometer anderhalve minuut.

De vluchters raakten nooit weg omdat Alpecin-Deceuninck met een stevig uitgetekend plan zat. Het team van Kaden Groves gebruikte de Passo del Bracco, de grootste moeilijkheid van de dag, om zoveel mogelijk sprinters pijn te doen.

De eerste die overboord moest, was alweer Fabio Jakobsen die bijgestaan werd door zijn vriend Julius van den Berg en Gijs Leemreize. Op 3,3 km van de top loste Merlier de rol, maar vier ploegmaten bleven bij hem, waaronder Julian Alaphilippe. Op 0,9 km van de top liet ook Caleb Ewan het peloton gaan en verkoos om met de groep van Merlier en Gaviria terug te keren.

Het beukwerk van Roodhoofts’ ploeg maakte dat op 111 km van de finish de vier werden ingelopen, maar op datzelfde moment kwam het groepje met Merlier in de afdaling al opnieuw aansluiten. En op honderd kilometer van de finish stopte Alpecin-Deceuninck even bruusk het menwerk als het begonnen was. Kaden Groves pakte in de tussenspurt van Ceparana de volle buit. 12 punten voor de Australiër, 8 voor Olav Kooij en zes voor Jonathan Milan.

Op dik 77 km van de finish reden Benjamin Thomas, Michael Valgren, Andrea Pietrobon en Enzo Paleni moeiteloos weg. Ze kregen anderhalve minuut voorsprong cadeau, maar meer mocht niet van Lidl-Trek, Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck. Op twintig kilometer van de finish hadden de vier nog een voorsprong van één minuut, maar Lidl-Trek had beslist dat het een massaspurt zou worden. Cerny, De Marchi, Calmejane, Affini hielpen uiteindelijk Daan Hoole die veel achtervolgingswerk opknapte. Maar het was allemaal boter aan de galg. Het peloton maakte, ook al met rugwind, een zware denkfout. Zo werd het geen derde opeenvolgende massaspurt, maar haalden de aanvallers het van de werkpaarden in het peloton. Uiteindelijk bleek nog dat al het schaakwerk voor Groves voor niets was geweest, want in Lucca liet hij een ontgoochelende vijftiende plaats optekenen. De Australiër had net te veel energie verloren in de tussenspurten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat deden de favorieten?

Het werd voor de klassementsrenners een overgangsdag, want nu volgen de gravelrit, de tijdrit en zaterdag een bergrit naar Prato di Tivo. Omdat de bonificatieseconden verdeeld werden onder de vluchters, bleef iedereen in de buik van het peloton.

Wat deden de Belgen?

Tim Merlier werd achtste en eerste Belg. In de sprint voor de vijfde plaats moest hij Milan, Ewan en Bauhaus voor zich dulden. De Wortegem-Petegemnaar telt in de strijd om de maglia ciclamino ondertussen wel 45 punten achterstand.

Pieter Serry zat alweer snel in de positie van controleur van het peloton. Samen met Amanuel Ghebeigzabhier die de werkmier is van Jonathan Milan. Jimmy Janssens hielp het eerste koersuur ook al mee en was – net als de bovengenoemde renners – opnieuw in te zetten toen er na de tussenspurt opnieuw vier renners op pad gingen. De laatste kans op een sprint voor Napels van zondag zouden ze bij Alpecin-Deceuninck ook niet laten ontsnappen.

Quinten Hermans nam op de Passo del Bracco in het eerste gedeelte van de rit over om zoveel mogelijk spurters overboord te kieperen. Hij zette het peloton bergop op één lijn. Ook Timo Kielich hielp daar mee.

Edward Planckaert was bij de verschillende tussenspurten niet alleen de lead out van Kaden Groves, de Moenenaar pakte ook in de Intergiro nog wat punten weg voor de neus van Jonathan Milan.

Edward Theuns maakte zich op achttien kilometer van de streep kwaad omdat ze volgens hem te weinig steun kregen in de jacht op de vier. De Oost-Vlaming zou tot zijn eigen frustratie gelijk krijgen.

Verder nog iets dat je moet weten?

* De eerste Giroweek gaat in als de week waarin Tadej Pogacar zowat elke dag van kleur van broek veranderde. Na de door de UCI verboden ‘granata-broek’ reed hij nu voor het eerst in een roze broek. Dinsdag wisselde hij na het telefoontje van de wereldwielerbond nog net voor de start snel naar een zwart exemplaar. Na de finish in Lucca wisselde hij opnieuw van pak en verscheen op het podium alweer in zwarte ‘bibs’.

* We gingen nog met 170 renners van start. De voorbije vier dagen verloren we met Gesink, Dunbar, Welten, Carr, Traeen en Girmay zes eenheden.

* Tobias Lund Andresen viel al over een borduur nog voor de officiële start. De Deense lead out van Fabio Jakobsen was precies nog niet wakker.

* Adrien Petit stapte op iets meer dan honderd kilometer van de streep volkomen leeg af. Daarmee verliest Intermarché-Wanty met de Fransman een tweede man. Dat is slecht nieuws voor Madis Mihkels, de jonge sprinter van de ploeg die na het verlies van Girmay nog de enige snelle man is.

* Christophe Laporte maakte een vreemde val in voorbereiding op de tussenspurt van Ceparana. Ging er iets fout met de fiets? Zwaar geschaafd aan de linkerzijde trok hij verder, maar de Europese kampioen was als lead out meteen uitgeschakeld voor de finale in Lucca. Dik tien minuten na zijn landgenoot Thomas liep hij vooral aan de linkerzijde geblutst en gebuild binnen.

* Davide Piganzoli, Alain Riou, Giovanni Lonardi en Riley Pickrell knalden op 35,5 km van de streep in een stadscenter bij hoge snelheid loeihard op een verkeerseiland met een verkeersbord.

* Tien kilometer verder was het opnieuw raak met Attila Valter die loeihard op zijn schouder viel. Nadav Raisberg en Michael Woods lagen er ook bij, net als Henok Mulubrhan en o.a. Lorenzo Milesi.

* Roel van Sintmaartensdijk is niet alleen bezig aan zijn eerste grote ronde, de Nederlander van Intermarché-Wanty vierde tussen Genua en Lucca zijn 23ste verjaardag.

* Lilian Calmejane reed met de blauwe trui. Die is voorlopig eigendom van Tadej Pogacar, maar omdat de Fransman van Intermarché-Wanty sinds dinsdag tweede staat, nam hij dat leidersshirt over van Daniel Felipe Martinez.

© Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer