VIDEO. Diest brandt kaarsjes voor vermoorde Sara: “Dit heeft ons geraakt”

© vrs

Aan heel wat ramen en deuren in Diest werden op woensdagavond kaarsjes en lichtjes aangestoken, om Sara Van Passel te herdenken. De 38-jarige vrouw werd maandag koelbloedig neergeschoten in het ACV-kantoor in Diest. Ook de christelijke vakbond organiseert nog een herdenkingsmoment.

Raf Vanmechelen

“De gebeurtenissen hebben me erg aangegrepen”, zegt Josiane Delcourt, die heel wat mensen kon overtuigen om Sara te herdenken. “Ik ben enkele weken geleden nog in het kantoor geweest. Ik kende Sara niet persoonlijk, maar ik ben ook een moeder. Als mens heeft dit me enorm geraakt, het is allemaal zo onwezenlijk.”

Josiane riep iedereen op om woensdagavond lichtjes of kaarsjes voor de deur of het raam te zetten. Heel wat mensen volgden haar voorbeeld, ook haar buurvrouw Sofie. “Dat is het minste wat we kunnen doen, al is het maar om even stil te staan bij zulke ingrijpende feiten”, klinkt het. “De gebeurtenissen hebben een diepe indruk gelaten op heel wat mensen.”

De 36-jarige Pool Sebastian H. heeft Sara doodgeschoten in het ACV-kantoor in de Koning Albertstraat in Diest. De dader heeft de feiten ondertussen bekend en is in verdenking gesteld van moord.

De christelijke vakbond ACV organiseert maandag om 12 uur een herdenkingsmoment voor Sara Van Passel . Dat heeft de vakbond woensdag meegedeeld. Alle centrales en verbonden zullen erbij betrokken worden. “We hebben veel reacties gekregen van collega’s, waaruit blijkt dat er nood is aan een gezamenlijk moment om even stil te staan bij wat er gebeurd is”, zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen.

Rouwregister

Binnen het ACV is intussen ook een rouwregister geopend, waar collega's een boodschap kunnen achterlaten. Iedereen die dat wenst, kan zijn steun betuigen op een ACV-dienstencentrum of op de Facebookpagina van de vakbond. Als gevolg van het geweld zijn woensdag en donderdag nog een aantal dienstencentra voor het publiek gesloten.

“De mensen zijn nog een beetje in shock. We houden ons bezig met het ondersteunen van het verwerkingsproces”, klinkt het bij Vanbellinghen.

De vakbond wil nog bekijken of er bijkomende maatregelen nodig zijn om zijn kantoren te beveiligen. Hoe die maatregelen er precies uit moeten zien, is nog niet duidelijk. “Omgaan met agressie is wel iets waar we al jaren mee bezig zijn”, klinkt het. “We worden wel vaker met agressie geconfronteerd, maar een geval als dit hadden we nog nooit gezien. Ik vrees dat je zoiets nooit helemaal zal kunnen voorkomen.”

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen