Mensen met een beperking delen energierepen uit in de Gasthuisstraat.© BERT DE DEKEN

Mensen met beperking voeren actie voor meer inclusie: “Alles kost ons veel meer energie”

Turnhout -

In heel Vlaanderen hebben mensen met een beperking afgelopen vrijdag actiegevoerd. Ook in de Gasthuisstraat in Turnhout deelden ze energierepen uit, omdat het veel energie van hen vraagt om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Guy Van Nieuwenhuysen

Bart Van De Mierop is een van de actievoerders in de Gasthuisstraat. 25 jaar geleden raakte hij als passagier betrokken bij een verkeersongeval. Sindsdien is hij aan een rolstoel gekluisterd. Bart had een carrière in het landbouwbedrijf van de familie voor zich, maar die toekomstplannen werden abrupt onderuitgehaald.

Bart is actief als gemeenteraadslid in Rijkevorsel, maar niet alleen daar moet hij vechten voor erkenning. “Alles vraagt veel meer energie van ons”, getuigt hij. “Neem nu een rit met de trein. Wij moeten vooraf reserveren, of we kunnen niet mee. Dat vraagt al wat denkwerk. Daarna valt af te wachten of de NMBS inderdaad heeft voorzien in iemand om ons op de trein te helpen. Is dat niet het geval, wat weleens voorvalt, moeten we rekenen op de goodwill van andere passagiers, of laten ze ons op het perron achter. Dat is erg demotiverend en je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat dit in 2024 nog de realiteit is.”

Bart Van De Mierop.© BERT DE DEKEN

Het is niet toevallig dat verscheidene organisaties die opkomen voor mensen met een beperking, nu actievoeren. De verkiezingen staan voor de deur. Bart is zelf politicus. Hij weet waarover hij praat: “Er zijn in het verleden al veel beloftes gemaakt, maar we zien te weinig resultaat. Op een budget moeten we tot twintig jaar wachten.”

Als gemeenteraadslid ijvert Bart zelf al drie legislaturen lang voor meer inclusie. “Een frustrerende bezigheid”, zegt hij. “Het duurt zo lang eer er een beslissing wordt genomen of voor er middelen worden vrijgemaakt. Voor de meest simpele oplossingen is er zelfs geen geld te vinden.”

Toch houdt Bart vol. “Ik bestudeer elk plan met in het achterhoofd de situatie van een persoon met een beperking. Neem nu de renovatie van het gemeentehuis in Rijkevorsel. Ik heb erop toegezien dat er een grotere lift komt, waarin ook mensen met een elektrische rolstoel voldoende plaats krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout