Luister naar

Ruimte kritische media in Turkije verder ingeperkt

Nieuws
Het ziet er somber uit voor de persvrijheid in Turkije, nu een bedrijf dat nauwe banden onderhoudt met president Recep Erdogans AK-partij enkele belangrijke media in handen heeft gekregen.
Tilly Dodds Jan van Benthem
donderdag 22 maart 2018 om 19:17

Ankara

De Dogan Holding van Aydin Dogan (81) heeft zijn mediabedrijven verkocht aan de Demirören Holding van Erdogan Demirören (79), die beschouwd wordt als een steunpilaar van de president. Daarmee komen onder meer de kranten Hürriyet en Posta en twee tv-kanalen, CNN Turk en Kanal D, in handen van een Erdogan-aanhanger. Hürriyet is de krant met de hoogste oplage in Turkije. Demirören bezat al een aantal media die op de hand van Erdogan zijn.

Aydin Dogan geldt als een vooraanstaande seculier, die ingaat tegen het islamitische karakter van Erdogans bewind. De Turkse regering heeft de Dogan-media meer dan eens beschuldigd van vooringenomenheid tegen haar en tegen de AK-partij, iets wat Dogan ontkent.

In 2009, toen Recep Erdogan nog premier was, kreeg de mediatak van Dogan een boete opgelegd van 2,5 miljard dollar, wegens niet-betaalde belasting. De hoge boete noodzaakte Dogan zijn kranten Milliyet en Vatan aan Demirören te verkopen. Volgens tegenstanders van de regering was de boete vooral bedoeld om kritiek op de machthebbers te kop in te drukken. Sindsdien zijn die kranten meer op de hand van de overheid. Toen 2014 in Milliyet een artikel verscheen dat Erdogan niet beviel, belde de president Demirören en trok zo fel tegen hem van leer, dat Demirören bijna huilend zijn excuses aanbood.

Gevreesd wordt dat de Dogan-media die nu in handen van Demirören komen, net als Milliyet en Vatan op de lijn van Erdogan zullen gaan zitten, waardoor er nog minder ruimte zal zijn voor onafhankelijke media. Daarvan zijn er nog maar een paar, zoals Cumhuriyet en BirGün, maar de verspreiding daarvan is beperkt.

monopolisering

De verkoop van de media ‘markeert een toenemende monopolisering van meningen’, verklaarde Andrew Finkel, een Amerikaanse journalist die jarenlang in Turkije heeft gewerkt, tegenover het persbureau Reuters. Cumhuriyet-journalist Kadri Gürsel, die in september vorig jaar na elf maanden gevangenisstraf – wegens beweerde medeplichtigheid aan een terroristische organisatie – werd vrijgelaten, liet via Twitter weten dat ‘de Turkse massamedia-industrie nu onder directe politieke controle van Erdogan komt’.

Christian Mihr, directeur van Verslaggevers zonder Grenzen in Duitsland, zei donderdag, in een interview met de omroep Deutsche Welle, te verwachten dat de berichtgeving in de nu aan Demirören verkochte media veel zal gaan lijken op die van andere media die nauwe banden hebben met de Turkse regering. ‘Dat betekent dat ze zeer onkritisch zullen zijn als het gaat om de actualiteit in Turkije en absoluut kritiekloos in berichten over de regering en haar beleid.’ <

meer autocratie, Turkije voorop

De afgelopen vijftien jaar is het aantal mensen dat in een autocratisch bestuurd land leeft sterk toegenomen.

Volgens een studie van de Bertelsmann Stichting leefde er in 2003 2,3 miljard mensen onder een streng controlerend bewind. Nu zijn dat er 3,3 miljard. Vooral Turkije valt op, door een enorme concentratie van de macht in handen van de regering-Erdogan. Het land wordt in de studie beschreven in termen als ‘uitholling van de scheiding der machten’, ‘een zwaar defecte democratie aan de Bosporus’ en ‘indoctrinatie van de eigen aanhang’ van Erdogans partij. De studie is gebaseerd op het oordeel van 250 internationale experts.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’