Direct naar artikelinhoud

Trump kondigt nieuwe heffingen aan tegen China; Handelsoorlog tussen EU en VS lijkt van de baan

Eerder had Trump al uitzondering gemaakt voor Canada en Mexico
Beeld AP

De dreiging van een acute handelsoorlog tussen Amerika en Europa is voorlopig geweken. De EU-landen worden voor het moment uitgezonderd van de heffingen die Donald Trump instelt op de invoer van staal en aluminium. Maar de Amerikaanse president blijft op het oorlogspad, met China als belangrijkste doelwit.

Donderdag kondigde Trump nieuwe importheffingen aan op Chinese producten ter waarde van 60 miljard dollar per jaar. Het gaat onder meer om robots, hogesnelheidstreinen, elektrische auto's en ruimtevaarttechnologie. De maatregelen zijn voor Trump een straf voor China's 'economische agressie'. Hij beticht de Chinezen van het stelen van technologie en intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven. 's Werelds grootste staalproducent wordt zwaar getroffen door de eerder aangekondigde tarieven op staal en aluminium.

Beijing zegt 'alle noodzakelijke maatregelen' te zullen treffen om zichzelf te verdedigen, bijvoorbeeld via importheffingen op Amerikaanse producten. Het maakt de kans op een handelsconflict tussen de VS en China re-eel. De beurzen reageerden dan ook nerveus: de Dow-Jonesindex sloot donderdag 2,9 procent lager.

Trump gaf de EU-landen eerder vijftien dagen respijt om te bewijzen dat ze 'echte vrienden' waren die Amerika niet bedreigden met oneerlijke handelspraktijken. Cecilia Malmström, de Europees commissaris voor Handel, en Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken, togen naar Washington om de Europese zaak te bepleiten.

Kennelijk met succes, bleek donderdag. Want één dag voor de heffingen zouden ingaan, kwam de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer met het nieuws dat invoering van de tarieven voor de EU is opgeschort zolang er wordt onderhandeld.

Goed nieuws voor de EU, maar de regeringsleiders bleven voorzichtig. Zij spraken af er niet meteen iets over te zeggen. Eerst willen zij precies snappen wat de Amerikanen gezegd hebben om vervolgens te kunnen bespreken hoe daarmee om te gaan, zei premier Rutte. De leiders komen er vrijdag gedetailleerd op terug, aldus EU-president Tusk.

Flinke verliezen

De kwestie is een mijnenveld. Er is niks ondertekend, de onderhandelingen lopen nog en iedereen kent Trumps wispelturigheid. Dat dwingt tot omzichtig laveren.

De vrees voor een crisis tussen de EU en de VS mag dan even zijn weggenomen, de dreiging van een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld is juist groter geworden. En dat zal eventuele Europese opluchting over de eigen, voorlopige uitzonderingssituatie ook temperen. De Duitse kanselier Merkel herhaalde in Brussel dat de EU eensgezind is in haar voorkeur voor vrijhandel en afkeer van protectionisme. Ook Rutte liet blijken dat Nederland niet zit te wachten op handelsconflicten. Als vijfde exportnatie ter wereld is een op regels gebaseerde internationale economie 'cruciaal', zei hij. Dus mocht Trump erop speculeren dat hij de EU met de voorlopige uitzondering kan mobiliseren als bondgenoot in een handelsoorlog met China, dan kan hij zich vergissen.

Aan de andere kant hebben bijvoorbeeld de Duitsers alle belang bij een de-escalatie in de relatie met Trump. De schrik zit er goed in sinds hij heeft gedreigd met maatregelen tegen de import in Amerika van Duitse auto's voor het geval dat de EU overgaat tot heffingen op Amerikaanse producten. Het was dus niet zo gek dat de Europese leiders in het door Trump gecreeerde mondiale spanningsveld bedenktijd nodig hadden.