© Raymond Lemmens

Droogte zorgt voor lage Maas: Vlaamse Waterweg neemt preventieve maatregelen op kanalen

Doordat het de voorbije weken nauwelijks heeft geregend, neemt ook de droogte toe. En veel neerslag zit er de komende dagen ook niet in. Die aanhoudende droogte zorgt ook voor een lage waterstand van de Maas. En dat zorgt voor een verhoogde waakzaamheid bij de Vlaamse Waterweg nv, omdat het Albertkanaal en de Kempische kanalen bijna volledig worden gevoed met Maaswater. “De toestand is nog niet zorgwekkend, maar we nemen wel al preventieve maatregelen”, zegt woordvoerder Ben Nauwelaers.

Miranda GIJSEN/Mark DREESEN

Wie langs de oevers van de Maas wandelt tussen Lanaken en Maaseik heeft het al opgemerkt. Waar er kort geleden nog water stond, is het nu kurkdroog. Zelfs de paarden zoeken bij Roosteren hun weg door de bedding van de Maas. Het waterpeil staat in Uikhoven bij Maasmechelen op 37,5 meter. Maar extreem laag, is dat nog niet. “Het waterpeil zit eigenlijk op hetzelfde niveau als vorig jaar in deze periode”, vertelt Ben Nauwelaers, woordvoerder van de Vlaamse Waterweg nv. “Op sommige plekken lijkt het aanlokkelijk om de Maas te voet over te steken naar Nederland, maar dat willen we ten sterkste afraden. In de bedding zitten diepe putten en de stroming kan erg verraderlijk zijn. Het risico dat je verdrinkt, is te groot. Als onze dijkwachters zien dat er waaghalzen zijn, dan zullen wij hen daar op aanspreken.”

Het lage waterpeil zorgt er wel voor dat de Vlaamse Waterweg nv waakzaam is. Al is de toestand voorlopig nog niet zorgwekkend. Vooral het debiet of de hoeveelheid water die langs een bepaald punt in de rivier stroomt is belangrijk om het waterniveau in onze kanalen op peil te houden. En dat zit nog goed, omdat er wel voldoende neerslag was in de Ardennen en Frankrijk. In Maaseik werd vandaag een waterafvoer van 35 kubieke meter per seconde gemeten. “Het Albertkanaal en de Kempense kanalen worden bijna volledig gevoed met Maaswater. Dat gebeurt in Monsin bij Luik, waar het Albertkanaal in een open verbinding staat met de Maas”, licht Nauwelaers toe. “Het voedingsdebiet bedraagt er ongeveer 20 kubieke meter per seconde. Het water uit deze kanalen wordt gebruikt voor de bediening van de sluizen voor de binnenvaart, waarbij elke sluisbediening een hoeveelheid water ‘verbruikt’. Daarnaast wordt ook water onttrokken voor de drinkwaterproductie, voor koel- en proceswater voor de industrie- en elektriciteitsproductie en tenslotte in beperktere mate voor de irrigatie van natuurgebieden en landbouwgronden. Het peil van onze kanalen is dus belangrijk.”

Hoewel de toestand nog niet alarmerend is, neemt de Vlaamse Waterweg nv toch al preventieve maatregelen. “Sinds woensdag wordt de waterafname voor irrigatie met de helft verminderd. Ook de waterkrachtcentrales in Wijnegem, Olen en Kwaadmechelen (Ham) zijn stilgelegd om zoveel mogelijk water te besparen. Als het debiet in de komende weken verder afneemt, zullen we bij onze sluizen langer wachten zodat er per keer meer boten kunnen worden versast”, aldus nog Nauwelaers.