Ook Zwitserland keurde export van mogelijk sarin-bestanddeel naar Syrië goed

© AFP

Een chemische stof die gebruikt kan worden om het zenuwgas sarin te maken, is geëxporteerd van Zwitserland naar Syrië met goedkeuring van de Zwitserse autoriteiten. Dat gaf het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (Seco) in Bern dinsdag toe.

dgs

In juni 2014 leek het aanvaardbaar om de chemische stof isopropanol te verschepen naar een privaat Syrisch farmaceutisch bedrijf, zei het Seco aan het Zwitserse nieuwsagentschap ATS. Intussen is het Seco van mening veranderd. ‘Na de jongste ontwikkelingen rond het vermoedelijke gebruik van chemische wapens in Syrië, en de ernstige verslechtering van de situatie de voorbije jaren, moet zo'n export hoogstwaarschijnlijk worden stilgelegd.’

© AFP

Isopropanol, dat vrij verkrijgbaar is in Europa en dikwijls gebruikt wordt als oplosmiddel, kan worden gebruikt om sarin te vervaardigen. Het zenuwgas doodde vermoedelijk meer dan honderd mensen in de Syrische oorlog.

Voorraden vernietigd

In mei 2014 bevestigde een gemeenschappelijke missie van de Organisatie van het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en de Verenigde Naties dat alle voorraden chemische wapens van de Syrische staat vernietigd waren.

Maar het internationaal verdrag dat chemische wapens verbiedt, bant geen isopropanol, berichtte de Franstalige openbare omroep RTS. Voorraden van de Syrische farmaceutische industrie vielen niet onder het verdrag en werden dus niet vernietigd, zegt het Seco.

In ons land vervolgt de douane drie Vlaamse bedrijven omdat ze geen passende vergunningen hebben voorgelegd bij de export van chemische producten van België naar Syrië. Een van de vier chemicaliën was isopropanol, bleek vorige week.