© Dirk Van de Velde

Parkinsonpatiënte pakt uit met eigen festival in Fort 4

Vorig jaar beklom ze nog de Kilimanjaro, aanstaande zondag 24 juni pakt Lydia Saelens van de vzw Parkili uit met ‘Moving Mortsel 4 Parkinson’s’. Daarmee wil ze, bijna letterlijk, hemel en aarde laten bewegen voor mensen met Parkinson. In het bijzonder jonge patiënten.

SEPPE SLAETS

Het festival is een samenwerking met Curieus Mortsel waarbij ook acteur en ambassadeur van Parkili, Peter Thyssen, afzakt naar de evenementenshelter in Fort 4 om onder alles zijn schouders te zetten. Het programma wordt grotendeels opgebouwd rond beweging, net omdat dit zo belangrijk is voor Parkinsonpatiënten.

Op het menu: een kinderdorp met animatie, spel en dans, sportsessies tai-chi, fitness, trampolinespringen, escrima tot pilates, lekker eten en drinken en gezellige beats van Dj Captain Thomas. De dresscode, want die is er ook? Sportkledij voor de sessies en wandelschoenen voor de stappers.

Meer begrip

“We vragen hiermee meer begrip voor de ziekte”, vertelt Lydia, die zelf ook aan Parkinson lijdt. “Nog al te vaak wordt dit als ouderdomsziekte gezien, terwijl de ziekte zich ook op jonge leeftijd kan manifesteren. Met het festival trachten we patiënten uit hun isolement te halen en aan te tonen dat beweging van levensbelang is. We trachten hen daarbij ook maximaal te informeren.”

En dat is broodnodig, volgens Lydia. Ze wijst naar het moeilijke sociale kluwen en de zeer beperkte ondersteuningsmogelijkheden. “Hierbij is er een absurde grens van 65 jaar. Krijg je op latere leeftijd de diagnose, blijkt het onmogelijk om nog een dossier voor steun in te dienen. Daarom vinden we het zo belangrijk om een kleine steen te verleggen in de rivier. Vorig jaar heb ik nog de Kilimanjaro beklommen. Dit jaar doe ik de 100 km van Bornem. En met dit festival hopen we vooral de Parkinsonpatiënten te doen bewegen, informeren en sensibiliseren, alsook hun omgeving, het brede publiek en de beleidsmakers in dit land. We blijven met Parkili onverminderd verder strijden om alle wantoestanden rond Parkinson aan te kaarten door letterlijk en figuurlijk grenzen te verleggen”, zegt een dappere en strijdvaardige Lydia Saelens.

‘Moving Mortsel 4 Parkinson’s’, zondag 24 juni van 13u tot 18u in Fort 4 in Mortsel. De toegang is gratis. www.parkili.be.