Direct naar artikelinhoud
Djalali

Zweden naturaliseert in Iran ter dood veroordeelde VUB-prof Djalali

Een protestactie in december vorig jaar aan de Iraanse ambassade in Brussel. "Free Ahmadreza", klonk het.Beeld Belga

Zweden heeft Ahmadreza Djalali, de Iraanse arts en VUB-gastprof die in Teheran vastzit wegens spionage, genaturaliseerd om een eventuele uitvoering van zijn doodvonnis toch te verhinderen. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. De wetenschapper is ook als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm.

De Iraanse arts Ahmadreza Djalali werd in april 2016 in zijn vaderland gearresteerd tijdens een zakenreis. Hij zou Israël informatie hebben verstrekt die kon helpen bij de uitschakeling van vooraanstaande kerngeleerden, betrokken bij het nucleaire programma van Iran.

Doodstraf

Het Iraans hooggerechtshof bevestigde de doodstraf eind vorig jaar. Volgens het OM heeft Djalali toegegeven agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben ontmoet om hen op de hoogte te brengen van nucleaire - en defensieplannen en de medewerkers daaraan.

Tegen de uitspraak kwam zware internationale druk, ook vanuit België. Critici spreken over een schijnproces.

Begin februari deed minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, samen met zijn Zweedse collega Margot Wallström, nogmaals een oproep aan de Iraanse autoriteiten om de doodstraf van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali niet uit te voeren.

Twitter bericht wordt geladen...

Amnesty International zegt dat Djalali drie maanden in eenzame opsluiting heeft gezeten in de Evin-gevangenis en is gemarteld. Afgelopen zomer kreeg de mensenrechtenorganisatie een brief van Djalali waarin deze zegt dat hij wordt vastgehouden wegens zijn weigering om voor Iran te spioneren.