© Mia Uydens

School zet volop in op werkplekleren: “Wat is een betere werkervaring voor jonge gasten dan een festival?”

Voor ze zelf komen feesten op Sunrise Festival in de Lilse Bergen dit weekend, voorzien de leerlingen van het laatste jaar elektrische installaties van Nautica in Merksplas, de elektriciteit op het festival. De leerlingen, waarvan de meesten een autismespectrumstoornis hebben, kunnen zo op het einde van het jaar een unieke werkervaring opdoen.

Britt Peeters

Veel leerrijker wordt het niet voor de leerlingen van het laatste jaar BSO elektrische installaties van Nautica in Merksplas. Dankzij hun leraar Gino Paulus, de organisatie van Sunrise Festival en NENS Power, het bedrijf van de nutsleidingen voorziet, krijgen ze de kans om de hele week mee de elektriciteit op te bouwen. “Een unieke ervaring voor mijn mannen”, vertelt Gino.

Hij zet zo veel mogelijk in op het werkplekleren, het principe waarbij leerlingen een vak leren in het werkveld zelf. Voor de leerlingen van Nautica, waarvan de meesten de diagnose autisme hebben, werd het vanaf dag één een boeiende leeromgeving.

Pontons

“Een festival kennen ze allemaal, maar nu kunnen ze aan den lijven ondervinden hoe de opbouw in elkaar zit. Ze werken hier met kabels van een pols dik of sluiten stroomgroepen van 1600 kVA aan. Op het festival zelf, als alles klaar is en opgesteld staat, zullen ze kunnen zeggen: dat hebben wij mee verwezenlijkt”, vertelt Gino. Het is niet niets wat de jongemannen ondertussen al hebben klaargespeeld: Sunrise Festival speelt zich gedeeltelijk af op het water, er drijven grote pontons waarop de dj’s staan, en waarop gedanst wordt. De elektriciteit moest dus ook via het water aan het ponton bevestigd worden.

“Dat was een pittige job. We moesten boven water blijven terwijl de kabels, die in het water veel zwaarder wegen, op hun plaats werden gehangen”, vertelt Joran Staes, een van de vier potige 18-jarigen.

Verantwoordelijkheid

Donderdag studeert het viertal officieel af, en worden ze verwacht op hun proclamatie. Joran en Birgen Cornelis gaan na de zomervakantie aan het werk, Jens Opdebeeck en Alek Swaegers doen er nog een zevende jaar bij. “Dankzij deze werkervaring staan we een pak verder. In het verleden werkten we al op verschillende nieuwbouwprojecten, maar voor ons is een festival pas écht een fantastische kans”, zegt ook Birgen.

“Dat allemaal dankzij Gino. We hebben de voorbije twee jaar dat we les van hem kregen meer geleerd dan alle andere jaren samen”, benadrukken de jongens. Gino is dan ook vol lof over zijn leerlingen. Hij hoopt de komende jaren te blijven samenwerken met Sunrise Festival.

Kers op de taart

© Mia Uydens

Ook Marijn Venmans, de organisator van het festival, heeft alleen maar superlatieven over voor het project met de jongens van Nautica. “Ook ik ben als jonge gast begonnen met werken. Toen Gino met het initiatief kwam, hebben we daarom ook meteen toegestemd. Zij kunnen bijleren, en wij hebben er enthousiaste werklieden bij. Bovendien leren ze ook een grote verantwoordelijkheid nemen. De elektriciteit is hier belangrijk: als die uitvalt, zitten we met een probleem.”

De echte kers op de taart is voor het weekend, want na al het zware werk, komen de leerlingen ook als festivalganger naar Sunrise Festival. “Vrijdag komen we ons tentje opstellen. Een betere afsluiter van het schooljaar, is er niet hé!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER