© rr

Antwerpse Indiër krijgt alleen officiële naamsverandering als hij met zijn naam in de krant staat

In ons land werd de procedure voor een naamsverandering afgelopen zomer nog vereenvoudigd, maar voor mensen uit India is zo’n naamsverandering geen sinecure. Zij moeten hun nieuwe naam niet alleen laten publiceren in een nationale Indiase krant, maar ook nog eens in de lokale krant van de plaats waar ze wonen. Om die reden klopt Antwerpenaar Ram Singh (24) dus aan bij deze krant.

Dennis Van Damme

Ram kwam als 16-jarige naar België omdat zijn ouders vonden dat het in zijn thuisland India niet veilig was. Toen hij 18 jaar werd, kreeg hij het bevel om het grondgebied te verlaten omdat hij geen geldige papieren had. Omdat zijn ouders ondertussen overleden waren, had hij weinig of geen familie meer in India en probeerde hij het leven dat hij hier had opgebouwd bij een pleeggezin verder te zetten en een regularisatieprocedure op te starten. Een jaar geleden getuigde hij nog in uw krant over zijn leven als “illegaal” in België en de moeilijkheden die dat met zich meebracht. Hij vertelde onder meer dat hij al heel zijn leven wil leren zwemmen, maar geen lessen kon nemen omdat hij geen identiteitskaart had.

Officiële naamsverandering

Onlangs kwam er schot in de zaak en kreeg hij na lang wachten toch zijn verblijfsvergunning. Slechts één klein probleem: op zijn paspoort uit India staat genoteerd dat Ram Singh zijn given name is, en is het vakje waar zijn familienaam moet staan leeg. Terwijl op zijn Belgische papieren staat dat Ram zijn voornaam is en Singh zijn familienaam.

“Ik moet dus een officiële naamswijziging aanvragen in India,” zegt Ram, “zodat mijn identiteitskaart en paspoort overeenkomen. Anders kan ik in de problemen komen wanneer ik moet reizen.”

Kranten bewaren

In België is zo’n naamswijziging sinds 1 augustus net eenvoudiger geworden: de ambtenaar van de burgerlijke stand is bevoegd, en dus volstaat het om naar het gemeente- of districtshuis te stappen. Er is meestal geen wachttijd, tenzij er extra onderzoek nodig is.

In India ligt dat echter anders: daar moet men eerst een aanvraag indienen en de nodige documenten voorleggen. Maar daarnaast moet de naamswijziging ook worden gepubliceerd in niet één, maar zelfs in twee kranten. Die verplichte regel werd in India in het leven geroepen om aan “de wereld” kenbaar te maken dat iemand van naam is veranderd.

Wie deze regel niet volgt, kan officieel niet van naam veranderen. Sommige Indiase websites zeggen zelfs dat de persoon die zijn naam laat veranderen, best tien exemplaren van de bewuste kranten koopt en die zorgvuldig bewaart. Op die manier kunnen ze te allen tijde worden opgevraagd als een vorm van bewijs. Zowat elke krant in India heeft ook een speciale advertentieafdeling, specifiek voor korte bekendmakingen van naamsveranderingen. Ram betaalde naar eigen zeggen zo’n 10 euro voor een advertentie in de Times of India. Zijn naamsverandering staat er opgelijst tussen tientallen andere (zie foto).

Opgelucht

“Het is een beetje raar, ik weet het”, zegt Ram. “Het móét ook een papieren krant zijn, een afdruk van een website geldt niet. Dat ondervond ik aan den lijve. Maar het hoort er blijkbaar bij. Ik ben vooral heel opgelucht dat de hele rompslomp rond mijn papieren nu bijna achter de rug is.”

Ram Singh, geboren in Punjab en wonende in Antwerpen, laat dus weten dat hij zijn naam wil veranderen naar Ram Singh: Ram wordt zijn voornaam en Singh zijn achternaam.