Grootmoeder Magda De Ley is zelf overtuigd katholiek. © kma

“Mijn kleinkind mocht zijn vormsel niet doen, maar die weigering was niet conform het kerkelijk recht”

Omdat hij de catechese gemist had, mocht G. (11) van de parochie Pius X in Wilrijk zijn vormsel niet doen. De jongen was nochtans sterk gemotiveerd. Zijn grootmoeder Magda De Ley (56) uit Schilde noemt de weigering strijdig met het kerkelijk recht.

Kristin Matthyssen

Dat zijn grootmoeder Magda De Ley (56), tegelijk zijn meter, hem nog catechese gaf, veranderde niets aan het standpunt van het parochieteam. Intussen ontving de jongen wel het sacrament van het heilig vormsel in een andere parochie.

Magda is zelf overtuigd katholiek. “Ik wil zeker niet dat de Kerk zwartgemaakt wordt”, stelt ze duidelijk. “Mijn grieven zijn gericht tegen het parochieteam, dat zoiets kennelijk allemaal zelf kan beslissen en totaal geen oren had naar de specifieke omstandigheden.”

Haar kleinzoon zit in het zesde leerjaar van het Sint-Stanislascollege in Berchem. “De kinderen van Sint-Stanislas doen hun vormsel in de kerk van Pius X. Maar omdat hij met veel allochtone kinderen in de klas zit, wordt er weinig over de vormselvoorbereiding gesproken. Bovendien woont hij in co-ouderschap de ene week in Kontich en de andere week in Schilde. Omdat het vormsel in Pius X op 19 mei doorging, polste ik in maart eens hoe het zat. Toen zijn ouders navraag deden, zei het parochieteam dat de inschrijving tot het volgen van catechese al in september gestart was. G. werd niet ingeschreven, dus geen vormsel. Het voorstel van het parochieteam en naderhand van de vormheer was om zijn heilig vormsel te laten doen in het eerste middelbaar!”

Ontgoocheld kind

Magda merkte de duidelijke ontgoocheling bij haar metekind. Ze ziet het ook als haar plicht als meter dat hij zijn sacramenten ontvangt. “Ik vond het niet eerlijk. Dat kind is slachtoffer van een ongewilde situatie. Het zijn de volwassenen die een fout hebben gemaakt, niet hij. Mijn kleinzoon is héél gemotiveerd. Als hij bij zijn vader is, gaat hij samen met zijn zus naar de kerk. Als je dan vraagt waarom hij naar de mis gaat, antwoordt hij “omdat God het mij vraagt”.

Magda is in het bezit van een catechesebundel ter voorbereiding van het heilig vormsel. “Ik heb het parochieteam gecontacteerd dat ik bezig was hem zelf voor te bereiden en wou mijn bundel tonen, maar noch het parochieteam, noch de vormheer heeft interesse getoond. Men verweet mij dat ik als grootmoeder toch al langer had moeten weten dat er iets niet klopte. Er was totaal geen begrip voor de situatie.”

Magda raadpleegde het kerkelijk recht. “Daarin staat duidelijk dat iemand bekwaam is tot het ontvangen van het vormsel als hij gedoopt is, over het gebruik van het verstand beschikt, naar behoren onderricht is, de juiste gesteltenis bezit en in staat is de doopbeloften te hernieuwen. Mijn kleinzoon voldeed aan die voorwaarden. Ik ben 100% overtuigd dat een voorbereiding noodzakelijk is, maar het gaat niet om het gezellig samenzijn of samenzingen.”

G. mocht vorig weekend dan toch zijn vormsel doen in Schilde. “Ik ben dankbaar dat er mensen zijn geweest die het nodige vertrouwen in mijn voorbereiding hebben gesteld. Daags voor zijn vormsel ben ik met mijn kleinzoon te biechten geweest, zodat hij zuiver van geest was om het sacrament te ontvangen. Om maar aan te tonen dat hij zeker ‘de juiste gesteltenis bezit’ zoals het canoniek recht voorschrijft.” Magda twijfelt er niet aan hoe Christus gereageerd zou hebben. “Laat de kinderen tot Mij komen, zei Hij.”