Reportage over Albert II mag pas na zijn dood op televisie worden uitgezonden

© Belgaimage

Reportagemaker Eric Goens, onder meer bekend van ‘Die Huis’, heeft een documentaire over koning Albert gedraaid. De reportage mag pas na diens dood worden uitgezonden op televisie. ‘Alleen onder die voorwaarden wilden bevoorrechte getuigen met mij praten’, zegt Goens.

dhs

‘Delphine Boël zal ter sprake komen, maar het gaat over meer dan dat’, klinkt het. ‘Ook over het verlies van zijn moeder (koningin Astrid verongelukte toen hij één jaar was, red.), zijn kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, enzovoort. De Belgen zullen hem ­anders leren kennen.’

Goens was de jour­nalist die in 2014 een uitvoerig en ophefmakend tv-interview deed met de moeder van ­Delphine Boël, barones Sybille de Selys Longchamps.

Delphine Boël is een rechtszaak gestart om als dochter van Albert erkend te worden. Die lijkt nu in haar voordeel uit te draaien. Albert moet een DNA-staal afstaan.

Om een rechtszaak te vermijden, probeerde Albert II in 2013 om tot een bemiddelde oplossing te komen met Boël. Hij zou een brief ondertekenen over het vaderschap, maar die mocht Boël pas na zijn dood lezen. ‘Maar dat bood geen oplossing voor haar probleem’, zegt haar advocaat.

Wat zijn de gevolgen nu Delphine Boël erkend is als kind van koning Albert?

© Photo News

Delphine Boël heeft recht op een erfenis en kan volgens sommigen - het is voer voor debat - ook prinses worden. Zelf zei ze eerder dat de titel haar niet interesseert.

Als officieel kind van koning Albert zou Delphine Boël recht hebben op een deel van zijn erfenis. Zelfs al heeft Boël van in het begin benadrukt dat het haar noch om de centen, noch om de titel van prinses te doen was.

‘Als het DNA matcht, dan is Delphine Boël een echte erfgename’, legde advocate Ann Maelfait eerder uit aan VRT NWS. ‘Wettelijk gezien heeft ze daarop dan evenveel recht als de andere kinderen.’ Koning Filip, prins Laurent en prinses Astrid zullen straks dus misschien een vierde erfgename naast zich moeten dulden.

Dat gaf de advocaat van koning Albert ook toe aan VTM-nieuws. Ook volgens hem staat Delphine nu op dezelfde hoogte als de drie andere kinderen van Albert. Al zal zij niet noodzakelijk een even groot deel ontvangen als hen. ‘Koning Albert kan haar zoveel als mogelijk onterven. In dat geval heeft ze alleen nog recht op het deel van de erfenis waarvoor je niet kan onterfd worden’, zei Maelfait. In het geval van Boël zou dat neerkomen op een achtste van de erfenis.

Het Nieuwsblad wist eerder al dat Albert en Paola enkele jaren geleden al hun testament hebben herschreven, volgens ‘goed ingelichte bronnen’ onder meer omdat ze er toen al rekening mee hielden dat ze dit proces konden verliezen.

Wordt ze dan ook prinses?

Die vraag lijkt de experts te verdelen: de ene zegt overtuigd dat dat bij een DNA-match zo is, anderen houden een slag om de arm. Het hangt af van de wijze waarop een Koninklijk Besluit uit 2015 wordt geïnterpreteerd, waarin staat wie de titels van prins en prinses mogen dragen.

Alain De Jonge, een van de advocaten van Boël, liet eerder aan Het Nieuwsblad weten dat die vraag wat hen betreft zelfs onbeantwoord mag blijven. ‘Delphine wil erkend worden vanwege haar identiteit en die van haar kinderen. Ze is niet op zoek naar een plaatsje op de staatsieportretten.’

Professor Mark Van den Wijngaert denkt dat er geen 'prinses' in Delphine Boël zit. 'In 2015 heeft een koninklijk besluit bepaald dat alleen de kinderen en kleinkinderen van de koning én de kinderen en kleinkinderen van de kroonprinses deze titel mogen dragen', zegt hij. Delphine is noch een kind van koning Filip, noch van prinses Elisabeth. De wet voorziet in geen andere titels voor Delphine Boël. 'Er zijn wel een aantal titels, zoals ‘Hertog van Brabant’ en ‘Prins van Luik’, die verdeeld worden volgens de troonopvolging. Maar aangezien ze geen troonopvolgster is, kan ze ook daar geen aanspraak op maken.'

Dotatie en de troon

Een dotatie zal ze niet krijgen (tenzij ze een officiële opdracht zou krijgen, wat hoogst onwaarschijnlijk is). Op de troon zal ze ook nooit belanden. Professor Mark Van den Wijngaert: 'De Salische wet is enkele jaren geleden afgeschaft, en de Grondwet is daarna in die mate aangepast, zodat alleen de afstammelingen van koning Albert II en koningin Paola in rechte lijn in aanmerking komen voor de troonopvolging.' Delphine Boël is voortaan wel een dochter van koning Albert II, maar ze is geen afstammelinge van koningin Paola.