Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Beeld EPA

Een zeer gespannen ochtend in het Verenig Koninkrijk natuurlijk, waar de Britse regering zich deze middag buigt over het technische akkoord dat premier Theresa May sloot met de Europese Unie. In eigen land ziet Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) dan weer de gevaren van uitgesteld kijken aankomen.

In het nieuws

1. Uur van de waarheid voor brexit én May

De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een voorlopig akkoord bereikt over de brexit. De Britse premier May legt de scheidingsovereenkomst vandaag om 15 uur in Londen voor aan haar ministers, tijdens een mogelijk historische kabinetsvergadering.

Met een ‘list’ is voor nu een harde brexit vermeden. Opmerkelijk: de oplossing is een douane-unie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Terwijl de Britten juist allergisch leken voor dat begrip.

De Britse premier Theresa May, met naast haar Olly Robbins, denkt met het huidige brexitakkoord de eerste zege binnen te hebben. Maar haar regering telt nog vier hoofdrolspelers die alles kunnen torpederen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hoopt dat het Britse parlement het akkoord over het vertrek uit de Europese Unie zal goedkeuren. Hij beseft echter dat het “een heel groot huzarenstuk” wordt.

2. Fraudeonderzoek in voetbal deint uit naar Moeskroen

In kader van een onderzoek van het federale parket zijn deze ochtend speurders binnengevallen bij voetbalclub Moeskroen en enkele bestuurders van de club, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport).

Dit krijg je aan de supporter echt niet uitgelegd”, schrijft voetbalcommentator Peter Vandenbempt over het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal in een opiniestuk.

3. “Eerst was er porno, dan was er sp.a”: hoe een als grap bedoelde video een internationaal precedent werd

Het controversiële campagnefilmpje van sp.a uit mei, waarbij een zogenaamde deepfakevideo een valse klimaatspeech van Donald Trump toonde, wordt internationaal opgepikt als symbool voor de politieke gevaren van die technologie. Voor sp.a dreigt het een duur grapje te worden.

Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

4. Veiligheid boven privacy: hoe de staat uw vingerafdruk te pakken kreeg

Vingerafdrukken op de identiteitskaart: amper vier jaar geleden leek het een buitensporig voorstel. Woensdagmiddag keurt het federaal parlement de invoering ervan goed. Hoe is het zover gekomen?

Het federaal parlement keurt de registratie van vingerafdrukken op elektronische identiteitskaarten allicht goed. Een omstreden maatregel die past in een rijtje gelijkaardige beslissingen.

“Als je vandaag je vingerafdruk afgeeft, waarom zou je je dan morgen verzetten tegen een databank?”, vraagt hoofdredacteur Bart Eeckhout zich af.

5. Doel 1 langer buiten strijd, heropstart Tihange 3 mogelijk vervroegd

De werkzaamheden aan Doel 1 duren langer dan gepland. Er zijn bijkomende werken nodig die zeer complex zijn. De kernreactor blijft daarom dicht tot 31 januari, anderhalve maand langer dan gepland. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) roept daarom deze ochtend een taskforce samen.

6. Sven Gatz ziet het gevaar van uitgesteld kijken

Binnen amper acht jaar kijken we de helft van de tijd uitgesteld naar televisie, blijkt uit nieuw onderzoek. Die bliksemsnelle groei doet de reclame-inkomsten van de tv-zender smelten als sneeuw voor de zon. Samenwerken is de enige optie die hen rest. “Het is nu of nooit.”

7. Francken voert alleen de forcing over migratiepact, maar wordt teruggefloten

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is formeel: N-VA is niet van plan om het VN-migratieakkoord te ondertekenen. Maar binnen zijn partij wil niemand dat herhalen. Ook in de regering wordt hij teruggefloten. De discussie belooft vanmiddag vuurwerk te geven in de Kamer.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld EPA

Aan het koffieapparaat

8. Kunst veilen anno 2018: “Je hebt mensen die 30 miljoen dollar uitgeven op basis van een foto op Instagram”

Ook de stoffige veilingwereld digitaliseert in sneltempo. Instagram-posts en YouTube-video’s moeten tijdens de traditionele fall-week verkooprecords helpen breken. Onder andere het prestigieuze veilinghuis Christie’s zet daarop in.

9. “De verkrachting van een vrouw, en zeker een groepsverkrachting, is eerder homoseksueel dan heteroseksueel van aard”

Decennialang dacht Edoardo Albinati (62) na over hoe drie jongens die op zijn chique Romeinse school hadden gezeten, zo’n monsterlijke misdaad konden begaan: twee meisjes verkrachten, folteren en vermoorden. In essentie gaat zijn monumentale boek over de duistere kanten van de mannelijke seksualiteit. “Ik heb het monster recht in de ogen willen kijken.”

10. Ook voor niet-fans: hoe vier pubers Coldplay werden

Twintig jaar geleden stond Coldplay voor het eerst op een podium. Chris Martin sprak het publiek toen profetische woorden toe: “It’s lucky you came to see us now, before we get Bon Jovi massive.” Het is een van de opmerkelijkste passages uit de documentaire A Head Full of Dreamsdie vandaag eenmalig op het grote scherm te zien is.