toerisme

Japanners voeren reserveringssysteem in voor de Fuji-berg

De Japanse autoriteiten voeren een online reserveringssysteem in om de toegang tot het populairste wandelpad op de beroemde Fuji-berg te beperken. Daarmee willen ze overbelasting voorkomen.

fee
Bron: belga

De wandelpaden op de Fuji-berg worden in het zomerseizoen steeds drukker, wat een negatieve invloed op het milieu kan hebben. Om de drukte te verlichten op het Yoshida-pad, de meestgebruikte route, is de prefectuur Yamanashi van plan de toegang tot de Fuji-berg te beperken tot 4.000 wandelaars per dag. Iedere bezoeker zal een toegangsprijs van 12 euro moeten betalen.

Er komt een online reserveringssysteem opdat wandelaars “hun uitstapjes van tevoren kunnen plannen” heeft Katsuhiro Iwama, een ambtenaar van de lokale overheid in Yamanashi, verteld aan het Franse persagentschap AFP. Op 20 mei gaan de online boekingen van start voor het seizoen van juli tot september. Dagelijks zullen er daarnaast minstens 1.000 kaartjes te verkrijgen zijn ter plekke.

Populaire bestemming

De Fuji-berg is het grootste deel van het jaar bedekt met sneeuw, maar in de zomer beklimmen jaarlijks meer dan 220.000 bezoekers de 3.776 meter hoge top, de hoogste in Japan. Buitenlandse toeristen trekken daarnaast massaal naar omliggende plaatsen van waaruit ze de top van de mythische vulkaan, die wordt beschouwd als een symbool van Japan, kunnen fotograferen. Dit is niet altijd naar de zin van de lokale bevolking, die vooral klaagt over de rommel die toeristen achterlaten.

In Fujikawaguchiko, een klein Japans stadje in de buurt van de berg, besloten de lokale autoriteiten om een hoge omheining op te richten die een populair uitzichtpunt blokkeert om toeristen te ontmoedigen naar de stad te komen.

Meer dan 3 miljoen buitenlandse toeristen bezochten in maart Japan. Dat is een maandrecord voor het land, dat tijdens de pandemie lange tijd gesloten bleef voor internationaal toerisme.