Op dit satellietbeeld is te zien hoe een aanlegsteiger wordt gebouwd bij Gaza-stad

VS is begonnen met bouw aanlegsteiger voor Gazastrook

De Verenigde Staten zijn voor de kust van de Gazastrook begonnen met de bouw van een aanlegsteiger, zo heeft het Pentagon bekendgemaakt. Het doel van het project is om de levering van humanitaire hulp aan het Palestijnse gebied vlotter te laten verlopen.

De Amerikaanse president Joe Biden had in maart al aangekondigd dat de VS een tijdelijke haven willen bouwen, zodat militaire en civiele schepen via de zee hulpgoederen kunnen afleveren aan de belegerde Gazastrook. De vrachtwagens met humanitaire goederen voor de Palestijnse burgers worden sinds het uitbreken van de oorlog slechts druppelsgewijs toegelaten door het Israëlische leger.

Het is de bedoeling dat humanitaire hulp binnenkort via Cyprus naar de drijvende haven wordt verscheept. Daar worden de hulpgoederen dan overgeladen op kleinere vaartuigen en naar Gaza gevaren.

Geen grondtroepen

De VS heeft bevestigd dat er bij die operatie geen grondtroepen op het Palestijnse grondgebied zullen komen. Wel zullen Amerikaanse soldaten zich in de buurt van de Gazastrook bevinden voor de bouw van de aanlegsteiger, die naar verwachting onder toezicht van Israëlische soldaten zal staan.

De verdeling van de goederen onder de bevolking zal waarschijnlijk worden toevertrouwd aan ngo's, verklaarde het Pentagon eerder al.

Meest gelezen