De Mechelse Lies De Nyn ontwikkelde een assortiment huidverzorgingsproducten voor mensen met kanker.© Dirk Vertommen

Na geslaagde crowdfunding lanceert Mechelse ex-patiënte cosmetica voor mensen met kanker: “Dit kan heel veel patiënten helpen”

Mechelen -

Mensen met kanker kunnen voortaan een beroep doen op de producten van Moksi. Een kleine twee jaar nadat de Mechelse onderneemster en ervaringsdeskundige Lies De Nyn een crowdfunding startte voor haar project, zijn de speciale huidverzorgingsproducten verkrijgbaar in de winkel.

Stijn Van de Sande

In 2021 kreeg de Mechelse Lies De Nyn kanker. Tijdens haar behandeling werd ze geconfronteerd met huidproblemen. “De chemo tast niet alleen de kanker, maar ook de goede cellen aan”, vertelt ze. “Daarom krijgen patiënten vaak af te rekenen met een erg droge huid en lippen. Ook andere behandelingen, zoals bestraling, hebben een negatief effect op de huid.”

Daar wilde Lies iets aan doen. “Want er was geen enkel merk of bedrijf dat zich specifiek toelegde op mensen met kanker. Er bestonden wel goede huidverzorgingsproducten, maar het was echt een zoektocht in verschillende winkels en bij heel uiteenlopende merken. Daarom droomde ik van een eigen merk. Op die manier kunnen mensen op één plek terecht voor kwalitatieve uniseks verzorgingsproducten.”

Lies is zelf ex-kankerpatiënte en weet hoe moeilijk het was om goede huidverzorgingsproducten te vinden.© Dirk Vertommen

In 2022 startte Lies met een crowdfunding. “Want eigen cosmetica op de markt brengen, kost heel wat geld”, zegt ze. “Gelukkig kreeg mijn actie aandacht in de pers, onder andere in Gazet van Antwerpen. De crowdfunding leverde zo’n 15.000 euro op. Ook al kon ik niets in ruil geven, toch waren er heel wat mensen die doneerden. Dat heeft me erg verrast. Ik ben hen allemaal enorm dankbaar.”

“Er was geen enkel merk of bedrijf dat zich specifiek toelegde op mensen met kanker. Daarom droomde ik van een eigen merk”

Lies De Nyn

Onderneemster en ex-kankerpatiënte

Met dat bedrag kon de onderneemster haar opstartkosten betalen en samen met de hulp van familie een lening bij de bank aangaan. Maar zelfs dan was het geen evidentie om alles te bekostigen. “Ik kreeg ook een groeisubsidie van de Vlaamse overheid en dankzij al die financiële steun, kon ik uiteindelijk echt van start gaan met Moksi. Nu, twee jaar later, zijn de meeste producten klaar en verkrijgbaar.”

Allerbeste kwaliteit

“Alleen op de lippenbalsem is het nog even wachten”, zegt Lies. “We kampten met een grondstoffentekort waardoor we die nog niet konden produceren. Die grondstoffen zijn trouwens van de allerbeste kwaliteit. Daar wilde ik niet op toegeven. Het maakt wel dat de producten in het duurdere segment te vinden zijn. Voor de lippenbalsem betaal je 19 euro, voor de andere producten is dat tussen de 45 en 55 euro.”

“Alle producten werden getest op de doelgroep en bijgestuurd waar nodig”, klinkt het. “Zo zitten er extra veel boters in om goed te hydrateren. De bodylotion legt dan weer een speciale film over je huid. Die geeft het product de kans om goed in te werken in de huid en hem extra te verstevigen. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen met kanker voordeel kunnen halen uit deze producten.”

Enkele producten van Moksi.© Dirk Vertommen

Nu te koop

Het assortiment van Moksi is onder meer te koop via de webshop en bij Haarstyliste Joke en von Winckelmann in Mechelen. Ook bij een apotheek in Dilbeek en de Liberale Mutualiteit kun je de producten vinden. “Ik ben blij dat ik eindelijk aan een nieuwe fase kan beginnen. De voorbije jaren is er veel werk in Moksi gekropen, maar was het nog niet echt tastbaar. Nu kan de verkoop beginnen en kunnen we mensen écht helpen”, zegt Lies.

Om de opstart te vieren schenkt Lies tijdens de zaterdagmarkt van 11 mei vijf boeketten bloemen weg. Tijdens dat weekend vindt ook de 1000 km voor Kom op tegen Kanker plaats in Mechelen.

www.moksi.care

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners