Direct naar artikelinhoud
Televisie

Houellebecqs ‘Soumission’ wordt tv-reeks

Michel Houellebecq.Beeld BELGAIMAGE

De controversiële roman Soumission (Onderwerping) van de Franse schrijver Michel Houellebecq zal in een televisiereeks worden gegoten. De roman speelt zich af in de nabije toekomst, waar een moslim tot president van Frankrijk wordt verkozen en de sharia, de islamitische wet, wordt ingevoerd.

Soumission zorgde voor verdeelde reacties van literatuurcritici. Velen zagen in de roman een provocatie. De schrijver zelf, die ooit de islam omschreef als “de domste religie”, gaf later toe dat hij “waarschijnlijk islamofoob” is.

De roman verscheen in januari 2015, precies op de dag van de terreuraanslag in Parijs op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Daarbij kwamen twaalf mensen om, onder wie een goede vriend van de auteur. Uit angst of voorzorg dook Houellebecq daarop onder.

De tv-reeks zal worden geregisseerd door Guillaume Nicloux. Voor de reeks krijgt hij financiële steun van de Franse film- en tv-organisatie. Nicloux regisseerde in 2014 al de komedie The Kidnapping of Michel Houellebecq, waarin de auteur zichzelf speelde. 

Soumission werd een bestseller. In Frankrijk ging het boek meer dan 800.000 keer over de toonbank, in Duitsland zelfs meer dan een miljoen keer.

In 2006 werd met Elementarteilchen (Elementaire Deeltjes) al een succesroman van Houellebecq verfilmd. Die film werd gunstig onthaald.