Beurs

Bel20 rondt kaap van 4.000 punten

© Dirk Waem/belga

De Brusselse beursindex Bel20 heeft een symbolische grens overschreden. De aandelenmarkten zitten weer in de lift.

Ruben Mooijman

Kort na de opening van de beurshandel steeg de index woensdag naar 4.038 punten. Het ronden van de kaap van 4.000 punten heeft vooral een symbolische betekenis, maar illustreert wel dat de Brusselse beurs meeprofiteert van het hernieuwde optimisme op de aandelenmarkten.

De laatste keer dat de index nog boven 4.000 punten noteerde, was in mei 2022. Een half jaar eerder stond de Bel20 zelfs boven 4.400 punten. Dat was toen het hoogste punt sinds de financiële crisis. Maar de reeks renteverhogingen die de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf de zomer van 2022 doorvoerde, woog op de aandelenmarkten. Een hogere rente betekent dat spaar- en termijnrekeningen en obligaties relatief aantrekkelijker worden en geld wegzuigen van de aandelenmarkten.

Dat effect begint nu weg te ebben, want de centrale banken maken zich klaar om de reeks renteverhogingen te beëindigen. De ECB zal in juni vrijwel zeker een eerste renteverlaging doorvoeren, waardoor het relatieve voordeel van aandelen weer stijgt. Bovendien krabbelt ook de Europese economie weer overeind en zijn de bedrijfsresultaten hoopgevend. In België is de economische groei weliswaar relatief hoog, maar voor veel aandelen in de Bel20 is België niet de belangrijkste markt. Dinsdag, bijvoorbeeld, steeg het aandeel Solvay met maar liefst 14 procent na een gunstig kwartaalrapport. Woensdag kwam er in de eerste handelsminuten alweer 3 procent bij.

AB Inbev

Het was woensdagochtend vooral bierbrouwer AB InBev die de Brusselse index omhoog trok. AB InBev is het bedrijf met het zwaarste gewicht in de index. Het aandeel steeg dinsdag na opening met 4,7 procent. Beleggers waren tevreden over de kwartaalresultaten, die lieten zien dat de omzet en volumes gunstig evolueren.

De Bel20 is niet de enige Europese beursindex die symbolische grenzen doorbreekt. De brede Stoxx 600 haalde dinsdag een recordniveau, en dat gold ook voor de Britse FTSE 100. Ook de Nederlandse AEX staat op zijn hoogste peil ooit. Dat is voor de Bel20 nog niet het geval. Vóór de financiële crisis, in mei 2007, bereikte de Brusselse index zijn hoogste peil ooit: 4.756 punten. Door de ineenstorting van Fortis en Dexia ging er zoveel waarde verloren, dat 17 jaar later het volledig herstel nog altijd veraf is. De Bel20 moet nog 19 procent stijgen om het hoogste punt ooit te overtreffen.