Coronavirus

Astrazeneca trekt coronavaccin wereldwijd terug

Archiefbeeld.© ap

De Britse medicijnfabrikant Astrazeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug. Het geeft als reden aan dat er “een overschot aan geüpdatete vaccins beschikbaar is”. Eerder waren er meldingen dat patiënten na vaccinatie TTS (trombose met trombocytopenie-syndroom) ontwikkelden.

rvs, blg
Bron: belga, reuters, the guardian

Naast de terugtrekking van het vaccin, waarvan Astrazeneca de naam in 2021 veranderde naar Vaxzevria, zal het bedrijf ook de procedure opstarten om de toelating in te trekken waarmee het vaccin kan worden verkocht binnen de Europese Unie.

“Sinds er meerdere, gevarieerde covid-19-vaccins zijn ontwikkeld, is er een overschot aan beschikbare geüpdatete vaccins”, stelde het Brits-Zweedse bedrijf in een mededeling. Het geeft toe dat de vraag naar Vaxzevria, dat niet langer gemaakt of geleverd wordt, daardoor gedaald was.

Er waren ook verschillende meldingen van sterfgevallen aan TTS na vaccinatie met Vaxzevria. Daarbij is er sprake van een combinatie van bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes. Het zeldzame syndroom kwam voor bij twee tot drie mensen per 100.000 gevaccineerden met Vaxzevria.

In het Verenigd Koninkrijk loopt een collectieve rechtszaak tegen Astrazeneca omdat gebruik van het vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en soms zelfs de dood zou hebben veroorzaakt. Het bedrijf zou dat in gerechtsdocumenten volgens Britse media ook hebben toegegeven.

Ook in België werd Astrazeneca op een bepaald moment gebruikt in de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. “Het vaccin heeft miljoenen levens gered en was erg belangrijk als eerste antwoord op het virus”, benadrukt professor Catherine Bennett, hoofd epidemiologie aan de Australische Deakin University, tegenover The Guardian. “De huidige vaccins zijn echter doeltreffender om de nieuwe varianten te bestrijden. Bovendien is er een verschuiving wat betreft de risicoberekening, doordat de bevolking veel beter beschermd is en we, hoewel covid nog steeds slachtoffers eist, veel minder kwetsbaar zijn.”