Staatssecretaris De Moor bezocht de bewoners en vrijwilligers van het doorgangshuis A Rolling Stone.© if

Staatssecretaris De Moor onder de indruk van A Rolling Stone :”Positieve manier om jonge vluchtelingen te ondersteunen”

Lokeren -

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) bracht woensdag een bezoek aan het doorgangshuis van vzw A Rolling Stone in Lokeren. Die organisatie huisvest en begeleidt tijdelijk jonge erkende vluchtelingen.

Ivan Elegeert

VZW A Rolling Stone heeft in Sint-Niklaas en in Lokeren in totaal drie doorgangswoningen waarin de organisatie, die uitsluitend met vrijwilligers werkt, in tijdelijke opvang en begeleiding voorziet voor erkende, jonge vluchtelingen tussen 16 en 25 jaar.

“Altijd is er een vrijwilliger bereikbaar of er komt bijna dagelijks iemand langs. Ook de samenwerking met het Sociaal Huis is een steun om hen succesvol te integreren”, legde Koen De Visscher aan de staatssecretaris uit.

Sinds maart wonen er vier jongens in het Lokerse doorgangshuis: één minderjarige van zestien en drie achttienjarigen. Ze zijn alle vier als niet-begeleide minderjarige hun thuisland ontvlucht en komen respectievelijk uit Syrië, Afghanistan, Eritrea en Afghanistan.

In Sint-Niklaas is A Rolling Stone al enkele jaren actief. Daar verbleven aanvankelijk veel Afghaanse en Syrische jongeren, daarna Ethiopiërs en Eritreeërs, Somaliërs en Oekraïners, nu vooral Afghanen en Palestijnen.

“Knelpunten voor deze doelgroep zijn bijvoorbeeld ingewikkelde briefwisseling of procedures. Ook de zoektocht naar een geschikte en betaalbare studio of appartement om door te stromen naar de reguliere huisvesting is vaak zeer moeilijk”, aldus nog De Visscher.

De Moor juichte het initiatief toe. “Wie we toelaten om in ons land te verblijven, moeten we vanaf dag één deel laten uitmaken van onze samenleving. Dat betekent dat we keihard inzetten op integratie en op het leren van het Nederlands. Initiatieven als A Rolling Stone ondersteunen jonge vluchtelingen op een heel positieve manier”, aldus Nicole de Moor.

De afgelopen jaren zette de staatssecretaris sterk in op integratie van asielzoekers, onder meer via tewerkstelling en vrijwilligerswerk. Maar liefst 10.000 asielzoekers waren in 2022 aan het werk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER