© Erik Vandewalle, RR

Meer dan honderd nieuwe woningen in Hoevenen: grootste verkaveling in decennia

De gemeenteraad heeft deze week het stratentracé voor de nieuwe verkaveling Schoem in Hoevenen goedgekeurd. Die is goed voor meer dan honderd woningen: zogenaamde urban villa’s, eengezinswoningen, sociale woningbouw, seniorenflats en een gebouw voor gemeenschapsvoorziening.

Erik Vandewalle

Schoem, dat klaar moet izjn tegen 2021, wordt de grootste verkaveling in decennia. De verkaveling situeert zich achter het OCMW-gebouw tot aan de Pieter Jozef Tijsmans-laan en loopt grotendeels evenwijdig met de Kerkstraat. Intercommunale Igean bouwt in naam en voor rekening van de gemeente.

“Bij een verkaveling van deze omvang hoort een weldoordacht stratentracé”, legt burgemeester Rik Frans (N-VA) uit. “Dat is deze week goedgekeurd. De oprit naar de parking van het huidige OCMW-gebouw wordt omgevormd tot een doorgangsweg naar de nieuwe verkaveling, de bestaande Pieter Jozef Tijsmanslaan. Het is de bedoeling dat deze nieuwe weg de toegang wordt tot de verkaveling en de achterliggende wijk. Het uitgaande verkeer gebruikt de Eduard De Beukelaerlaan. Na het bouwverlof wordt begonnen met de aanleg van de nieuwe straten.”

Verkaveling Schoem mikt op een heel grote en gevarieerde doelgroep, met sociale woningbouw en privéwoningen, een park en gemeenschapsvoorziening. “Voor alle duidelijkheid benadruk ik dat de juiste aantallen van appartementen of de exacte invulling van het gebouw met gemeenschapsvoorziening nog niet definitief vastligt”, zegt schepen voor Financiën Herman Jongenelen (CD&V). “Het is wel de bedoeling dat er drie of vier urban villa’s komen. Een urban villa is een gebouw met plaats voor een tiental appartementen. In verkaveling Schoem is er ook plaats voor veertien sociale eengezinswoningen. Achter het huidige OCMW komt er een gebouw voor gemeenschapsvoorzieningen van om en bij de 2.500 m².”

© RR

Senioren

Rik Frans: “In de gemeente tellen we nu twee woon- en zorgcentra. Die liggen beide in Stabroek. In Hoevenen zijn er voor senioren nog geen aangepaste woonmogelijkheden. Die leemte willen we invullen en daarom plannen we op de bovenste etages van dat gemeenschapsgebouw een veertigtal seniorenflats. Op de gelijkvloerse verdieping is plaats voor een grote keuken, zodat er ook warme maaltijden kunnen worden aangeboden.”

“De bibliotheek, nu in het gemeentelokaal in de Witvenstraat, verhuist ook naar het nieuwe gemeenschapsgebouw”, vult Jongenelen aan. “Daar zal ook plaats zijn voor vergaderlokalen. Maar de definitieve invulling van het gebouw ligt nog niet vast. Het is wel de bedoeling dat, wanneer het project Schoem in 2021 gerealiseerd is, het zwaartepunt van het sociale en culturele leven in Hoevenen voor een groot deel naar daar verhuist. Het nieuwe stratentracé sluit aan op de uitgangen van basisschool De Rekke en ook op de sportvelden Attenhoven. Op die manier verhogen we ook de verkeersveiligheid in de omgeving van de drukke Kerkstraat, die dankzij dit project voor een groot deel kan worden gemeden. Een project van deze omvang heeft ook nood aan veel groenaanleg en een park. Dat wordt uiteraard niet vergeten.”

Geïnteresseerden kunnen intekenen via https://dienstverlening.igean.be