De meerderheid van ons Jongerenpanel wordt moedeloos van klimaatnieuws: “Bang voor de toekomst”

Hasselt -

Maakt klimaatnieuws ons moedeloos of motiveert het net om beter te doen? Vijf universiteiten zoeken het uit. Wij stellen de vraag alvast aan ons Jongerenpanel. “Ik ben bang voor de toekomst.”

Stien Vanbaelen

Het Jongerenpanel is een initiatief van Hogeschool UCLL en Het Belang van Limburg. Elke week vragen we meer dan honderd Limburgse studenten hun mening over een actueel onderwerp.

Afgelopen woensdag startten vijf universiteiten in ons land met de klimaatbarometer. Met een vragenlijst die iedereen kan invullen, willen de onderzoekers achterhalen wat nieuws over het klimaat – de opwarming, hitterecords, extreem weer,... – bij ons teweegbrengt. Is het motiverend om er iets aan te doen? Of worden we er moedeloos van? Van de ruim honderd studenten in ons Jongerenpanel antwoordt alvast bijna 70 procent het tweede.

“Het slechte nieuws blijft komen, terwijl veel mensen wel hun best doen”, zegt student Rechtspraktijk Sien. Dat vindt ook leerkracht in spe Sophie: “Ondanks de vele acties die op poten gezet worden en de sensibilisering bij de bevolking blijft het klimaat achteruitgaan. Daar word je moe van.”

© Boumediene Belbachir

Hoe ze als individu hun steentje kunnen bijdragen, is voor veel studenten ook niet duidelijk. “Ik vind het moeilijk om te achterhalen welke acties gericht zijn”, zegt Kyenna, die Rechtspraktijk studeert. “Ik probeer thuis op veel kleine dingen te letten, maar is dat genoeg?”

“We moeten breder denken dan plastic bekertjes aanpakken”

Lore

Volgens KMO-student Sam zullen de weinigen die wel rekening houden met het milieu nooit alles alleen kunnen redden. “Daarnaast kost duurzaam leven ook geld. Voor studenten is dat soms onbetaalbaar”, voegt Merel, student Sociale Readaptatiewetenschappen, eraan toe.

Bang

“We moeten dringend kijken wat er op wereldvlak ondernomen kan worden”, klinkt het meermaals in ons Jongerenpanel. Maar dat is volgens de studenten een taak voor politici en voor bedrijfsleiders. “We moeten breder denken dan plastic bekertjes aanpakken. De politiek moet nog meer restricties opleggen aan vervuilende fabrieken en bedrijven wat hun uitstoot betreft”, zegt chemiestudent Lore.

© Boumediene Belbachir

Maarten vraagt zich zelfs af of we de situatie nog wel kunnen omkeren. En meer studenten zijn bang dat het te laat is. “Klimaatnieuws geeft geen rooskleurig beeld van wat de jeugd te wachten staat. Ik ben bang voor onze toekomst”, zegt verpleegkundige in spe Lars.

Alle beetjes helpen

De minderheid, maar nog steeds 30 procent van het Jongerenpanel, put wel motivatie uit klimaatnieuws. Met als grootste argument: “Alle beetjes helpen.”

“Er mag soms ook wat meer positief nieuws komen om te laten zien dat diegenen die wel hun best doen heel goed bezig zijn”

Jasmine

Julie: “Als aardrijkskundeleerkracht in spe hecht ik een enorm belang aan klimaatnieuws. Het is een wake-upcall voor leerlingen, maar het mag niet leiden tot doemdenken. Integendeel, we moeten ze motiveren om na te denken over hun toekomst en de rol die zij daarin zullen spelen.”

© Boumediene Belbachir

En die rol is volgens Julies medestudenten niet te onderschatten. Ze nemen vaker de fiets, gooien hun afval in de vuilnisbak en niet ernaast, ze sorteren en denken na voor ze een vlucht boeken. “Het zijn kleine dingen, maar je staat er niet alleen voor. Dat is motiverend”, zegt toekomstig marketeer Thorben. Dat vindt ook student Energietechnologie Senne, die zelf research doet naar het klimaat en mogelijke oplossingen. Jasmine, die Sociaal Cultureel Werk studeert, is het eens met haar gemotiveerde medestudenten, maar: “Er mag soms ook wat meer positief nieuws komen om te laten zien dat diegenen die wel hun best doen heel goed bezig zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer