De blik op transgenderzorg voor jongeren lijkt te kantelen door medische scepsis

Achtergrond
De laatste jaren verschenen verschillende kritische rapporten over de transgenderzorg. Het gebruik van puberteitsremmers krijgt nieuwe, kritische aandacht. Is dat terecht?
Jan Blacquière
dinsdag 14 mei 2024 om 18:25 aangepast 15 mei 2024 18:20
In medische rapporten wordt opgeroepen voor ‘extreme voorzichtigheid’ als het gaat om het toedienen van puberteitsremmers bij jongeren.
In medische rapporten wordt opgeroepen voor ‘extreme voorzichtigheid’ als het gaat om het toedienen van puberteitsremmers bij jongeren. beeld anp / Sabine Joosten

‘The Dutch protocol’ wordt het genoemd: het toedienen van puberteitsremmers aan jongeren die twijfelen over hun gender en geslacht. Deze methode die in Nederland voor het eerst in 1999 werd toegepast, verspreidde zich de afgelopen 25 jaar over Europa. Het doel van de puberteitsremmers is het kopen van tijd zodat jongeren een zorgvuldige afweging kunnen maken over de transitie. 

Toch stopten onder andere het Verenigd Koninkrijk en Finland met het regulier voorschrijven van puberteitsremmers. In die landen komen jongeren alleen in uitzonderingen nog in aanmerking voor een behandeling met puberteitsremmers. In Zweden werd het Dutch protocol in tien maanden met nieuwe richtlijnen herontdekt. Wat zijn de redenen voor deze ontwikkeling? 

‘De aanmel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In natuurgebied Waterdunen ruimen medewerkers van de landschapsbeheerder dode vogels.

Praktijktest met vogelgriepvaccin op kippenboerderijen lijkt succesvol, toch moeten boeren nog even geduld hebben

De eerste resultaten van een praktijkproef met vaccinatie tegen vogelgriep zijn bemoedigend. De ingeënte jonge kippen op twee testboerderijen worden niet ziek en geven het H5N1-virus ook niet door.

Oetze Deelstra, woordvoerder van Kerk in Actie’: Soms duurt het maanden totdat een transactie er bij ons doorheen komt.’

Christelijke organisaties krijgen geld moeizaam over de grens: antiwitwaswet gooit roet in het eten

Stel je voor: je wil als organisatie geld overmaken. Dan duurt de transactie plots twee maanden, omdat de antiwitwaswet banken verplicht transacties naar hoogrisicolanden te onderzoeken. Belemmerend, zegt Kerk in Actie.

Jongeren lopen langs een bord met posters van politieke partijen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024.

Keuzestress bij de Europese verkiezingen? Deze vier stemhulpen maken het makkelijker

De verkiezingen voor het Europees Parlement naderen snel. Het kan zijn dat je je keuze nog niet hebt gemaakt of dat je nog twijfelt tussen verschillende partijen. Daarom zetten we vier online stemhulpen op een rijtje.

Dit jaar was er plek voor 800 inwoners van de stad Groningen op de Vismarkt.

Christelijke studenten organiseren gratis diner op de Vismarkt in Groningen

Zo’n achthonderd mensen schoven maandagavond aan in het ‘openluchtrestaurant’ op de Vismarkt in Groningen, georganiseerd door de christelijke studentenvereniging Navigators. ‘We willen als vereniging weer wat teruggeven aan de stad.’

Een tegendemonstratie bij een pro-Israëlactie van de SGP.

Hoe de SGP-actie voor Israël uitmondde in tientallen aanhoudingen van tegendemonstranten

Op de Dam klonken maandagmiddag psalmen en Joodse liederen tijdens een actie van de SGP, maar nog harder waren pro-Palestijnse leuzen en sirenes te horen. De mobiele eenheid hield tientallen tegendemonstranten aan.

De deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein.

Ingestorte parkeergarage Nieuwegein is geen uitzondering, maar past in een patroon

Bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein stortte een deel van een parkeergarage in. Het ongeval doet denken aan een soortgelijk incident in Eindhoven, zeven jaar geleden