© AFP

Mona Lisa mag in het Louvre blijven hangen, oordeelt Franse Raad van State

De Mona Lisa mag gewoon in het Louvre in Parijs blijven hangen. Dat heeft de Franse Raad van State dinsdag beslist, na de klacht van een vereniging die stelde dat Frankrijk niet de rechtmatige eigenaar is van het wereldberoemde schilderij.

lto
Bron: BELGA

De hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk moest zich over de zaak buigen na een klacht van International Restitutions, een vrijwel onbekende organisatie die naar eigen zeggen eigendommen wil terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaars.

De organisatie had gesteld dat de Franse koning Frans I in 1519 op illegale wijze eigenaar was geworden van het meesterwerk van Leonardo da Vinci. De Mona Lisa moest daarom uit de inventaris van het Louvre worden verwijderd.

Maar de Raad van State heeft die redenering volledig van tafel geveegd. Zelfs indien de organisatie gelijk zou hebben, dan nog zouden enkel de rechtmatige eigenaars gerechtelijke stappen kunnen ondernemen, zo luidt het oordeel. De administratieve rechters stelden bovendien dat ze niet bevoegd zijn voor beslissingen die tijdens de Franse monarchie werden genomen.

De rechters hebben International Restitutions veroordeeld tot een boete van 3.000 euro wegens het opstarten van een “onrechtmatige” procedure.

De Mona Lisa bevindt zich al sinds 1516 bij onze zuiderburen. Leonardo da Vinci was toen uit de gratie gevallen bij de Medici en trok daarom naar Frankrijk om voor koning Frans I te werken. Hij bracht toen ook de Mona Lisa mee, die vermoedelijk tussen 1503 en 1506 geschilderd werd. Da Vinci zou zijn werken aan de Franse vorst hebben geschonken in ruil voor een mooi pensioen.

Het werk kwam daarna in de koninklijke collectie terecht. Sinds 1797 hangt de Mona Lisa in het Louvre.

© Nicolas Messyasz

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer