Onzeker of Wet betaalbare huur per 1 juli kan ingaan

Nieuws
Het is onzeker of de Wet betaalbare huur per 1 juli van kracht kan worden. De Eerste Kamer wil zich niet laten opjagen door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), die de senaat heeft gevraagd de wet zo snel mogelijk te behandelen. De Jonge wil dat de wet op 1 juli ingaat, die ervoor zorgt dat een deel van de huren die nu nog in de (duurdere) vrije sector vallen, omlaag gaan.
anp
dinsdag 14 mei 2024 om 19:35
Afbeelding
beeld anp

Een meerderheid van de Eerste Kamer wil de wet zorgvuldig behandelen en dat kan betekenen dat 1 juli niet reëel is, zo werd dinsdag duidelijk na overleg in de senaat. BBB deed nog een poging om de wet controversieel te verklaren, en daarmee de afronding van het wetstraject aan een volgend kabinet over te laten, maar daar kreeg de grootste fractie in de Eerste Kamer onvoldoende steun voor.

De Tweede Kamer stemde op 25 april in met de wet, maar wel in flink aangepaste vorm. Mogelijk gaat de Eerste Kamer daarom bij de Raad van State te rade over het effect van het gewijzigde wetsvoorstel.

Dinsdag is afgesproken dat de fracties over twee weken al hun vragen over het wetsvoorstel aan de minister stellen. Afhankelijk van de beantwoording zijn er mogelijk nog meerdere schriftelijk vragen nodig, voordat de Eerste Kamer de wet plenair kan behandelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mexico zet 27.000 militairen in bij verkiezingen

Mexico zal dit weekend ongeveer 27.000 soldaten en leden van de Nationale Garde inzetten tijdens de algemene verkiezingen. President Andres Manuel Lopez Obrador zei de beslissing te hebben genomen opdat Mexicanen 'kalm, veilig en zonder angst' kunnen stemmen.

Afbeelding

ABN AMRO: EK en Olympische Spelen helpen mediasector aan groei

Mediabedrijven kunnen dit jaar rekenen op groei, mede dankzij de Olympische Spelen en het EK voetbal. Adverteerders pakken dan flink uit met reclames en dat levert veel bedrijven in de mediasector extra inkomsten op, schrijven economen van ABN AMRO.

Afbeelding

Aandeel economisch zelfstandige vrouwen nadert mannen

Het aandeel economisch zelfstandige vrouwen in Nederland nadert het aandeel economisch zelfstandige mannen, komt naar voren uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Meeste vergunningen in jaren verstrekt voor tijdelijke woningen

Het aantal vergunningen dat is verstrekt voor de bouw van tijdelijke woningen is vorig jaar flink gestegen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Algerije stelt VN-actie voor om 'het moorden in Rafah te stoppen'

Algerije zal dinsdag nog een ontwerpresolutie verspreiden onder de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin het voorstelt om 'het moorden in Rafah te stoppen'.

Afbeelding

Betoging bij Israëlische ambassade in België met geweld beëindigd

De Belgische politie heeft met geweld een betoging bij de Israëlische ambassade uiteengedreven. Activisten eisten een einde aan de oorlog in Gaza en sancties tegen Israël.