14 mei 2024 om 19:30
Afbeelding
Commentaar
Ruurd Ubels

Onze democratie verdient meer tanden, want we zijn te vaak hopeloos nonchalant

‘De zon schijnt vandaag boven Münster. De zon schijnt voor onze democratische rechtsstaat.’ Zo onderstreepte de voorzitter van het Duitse Bureau voor de Bescherming van de Grondwet zijn blijdschap over een opmerkelijk oordeel van de rechter in Münster. Die heeft bepaald dat Alternative für Deutschland (AfD) bespioneerd mag worden door de veiligheidsdienst. 

Voor een democratische rechtsstaat is dit vergaand, want die vrijwaart politieke partijen juist van overheidscontrole. De rechter classificeert AfD echter als ‘vermoedelijk’ rechts-extreem, en dat is in Duitsland grond om een partij onder toezicht te stellen.  

De uitspraak van de rechter moet gelezen worden in het licht van de verschrikkingen door Hitlers NSDAP. Na het einde van nazi-Duitsland werd het politieke systeem gestoeld op ‘nooit weer’. Daarom moet een partij in Duitsland democratisch georganiseerd zijn - de PVV zou er per direct verboden worden. Een partij die de democratische orde wil verstoren of afschaffen, kan er eveneens buitenspel worden gezet.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De gestaag stijgende opkomstcijfers wijzen erop dat er een gezond realistische en betrokken houding in Nederland over Europa aan het ontstaan is.

Lage opkomst? Welnee, die is in decennia niet zo hoog geweest en dat is goed nieuws

Weer gingen meer mensen naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Dat is goed nieuws, en het wijst op een gezond realistische en betrokken houding over Europa.

Commentaar

Wiens lijden doet ertoe? Waarom media ook oog moeten hebben voor de vergeten brandhaarden

Juist wanneer Europa naar de stembus gaat, is het belangrijk te beseffen dat de wereld groter is dan ons continent. Ook de onderbelichte conflicten verdienen onze aandacht.

Commentaar

Ver van mijn bed? Europa is te belangrijk om de stempas niet te gebruiken

Stemmen voor het Europees Parlement is niet populair. Maar bedenk als u vandaag uw stempas ziet liggen: in Brussel wordt wel een stempel op ons dagelijks leven gedrukt.

Afbeelding

Veiligheid telt zwaar bij de stem voor Europa. De gevaren vergen meer dan traditionele bewapening

Veruit de meeste Nederlandse kiezers verlangen een sterke, onafhankelijke Europese Unie. Niet lang geleden werd de defensie van dit land en continent door het rechts-populisme ronduit verwaarloosd en in gevaar gebracht.

nd

Protesteren tegen de coalitieplannen heeft wel zin, laat het verleden zien

PVV, VVD, NSC en BBB beraamden een fiscale aanslag op de burger die geen kiezer kon zien aankomen. Dat is niet hoe democratie werkt, dus: op de barricaden. Coalitieakkoorden zijn vaker gewijzigd onder druk van protest.

Afbeelding

Verbieden, die handel in vapes. Maar vraag je ook af waarom een kind naar kalmerende middelen grijpt

Jongeren zijn de corona-lockdowns nog te boven. De wijzers staan op minder geluk, meer stress. Zoals ongezond gebruik van sociale media, roken en vapen. Tijd voor een verbod op deze loser-drugs.

commentaar

Wie geeft je het recht tot morele chantage, om anderen in jouw kamp te trekken?

Het is oorlog op sociale media. Pro-Palestijnse en pro-Israëlische berichten vechten om de aandacht. Maar hoe komt iedereen bij z’n grote gelijk? Dit is geen enkele zinvolle bijdrage aan vrede, eerder het tegendeel.

Commentaar

Vele koninkrijkjes in de jeugdzorg: komen signalen over misstanden wel duidelijk genoeg door?

De jeugdzorg in Nederland is een organisatorisch gedrocht. De zaak van het mishandelde meisje (10) in Vlaardingen roept de vraag op of die structuur wel is toegerust om slagvaardig te reageren op mogelijke misstanden.

Commentaar

Bidden voor Europa? Prima, maar waarvoor bid je dan: verkiezingswinst? Minder of juist meer EU?

De SGP laat mensen psalmzingen op de Dam, de ChristenUnie roept op tot gebed. God koppelen aan politieke plannen voelt al snel berekenend. Zijn alle christelijke middelen geoorloofd, deze campagne?