Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De afkeer groeit: KV Oostende ziet hoe Coucke hen niet sterker, maar zwakker maakt

Marc Coucke, tot vorig jaar de vurigste aller KV Oostende-supporters. Sinds zijn overstap naar Anderlecht heeft hij echter veel vijanden aan de kust.Beeld BELGA

Waar Marc Coucke Oostende liet dromen tijdens zijn exuberante doortocht, wordt de afkeer tegenover de man die hen naar Europa bracht steeds groter. Niet alleen door zijn 'wegkaappolitiek', ook door de erfenis die hij er nalaat. Een reconstructie aan de vooravond van Anderlecht-KVO.

Couckes keuze voor Anderlecht in december 2017 is een schok, maar wordt in alle geledingen binnen KVO aanvankelijk begripvol onthaald. Al snel wordt duidelijk dat hij zich, net als in Oostende, in het Astridpark door zijn naasten zal laten omringen en dus rijzen er vragen.

Sportief manager Luc Devroe is de eerste die zijn spoor volgt. Nog voor het overnamedossier is afgerond, weet Devroe al waar zijn toekomst ligt. Hij is in december de enige die samen met algemeen directeur Patrick Orlans weet heeft van de plannen van Coucke. Wanneer Devroe tijdens de winterstage in Spanje openlijk solliciteert naar een baan bij de topclub, is zijn overstap achter de schermen eigenlijk al beklonken.

Rond die tijd begint ook Herman Van Holsbeek nattigheid te voelen. De officiële aanstelling volgt begin april, zijn overgang luidt een sneeuwbaleffect in.

KVO als springplank

Wanneer KV Oostende in januari Aristote Nkaka voor 300.000 euro overneemt van Moeskroen wordt meteen mondeling afgesproken dat hij zes maanden later naar Anderlecht mag verhuizen. Geen wonder dat de belofte-international KVO boven AA Gent kiest. Dit nog voor Coucke officieel eigenaar is van paars-wit en Devroe nog sportief directeur is in Oostende.

Het gerucht wordt aanvankelijk ontkend en uiteindelijk wordt de deal deze zomer ook licht aangepast. Nkaka blijft nog een extra jaar bij KVO en trekt pas volgend seizoen, met enige vertraging maar zoals het hem beloofd werd, naar Anderlecht.

In de voorbereiding is coach Gert Verheyen niet tevreden over Nkaka, die in de eerste match al zijn basisplaats verliest aan de sterk debuterende Jordi Vanlerberghe. Het is niet verwonderlijk dat Nkaka, die zijn toptransfer al op zak heeft, geen hypergemotiveerde indruk laat.

Nog beklonken in januari: de overgang van Antonio Milic en Knowledge Musona, sterkhouders bij Oostende. De deal tussen Anderlecht en KVO - of tussen Coucke en Coucke, zeg maar - wordt nog voor het overnamedossier is goedgekeurd bezegeld. Maar om problemen met de licentiecommissie uit de weg te gaan, laten Coucke (en Devroe) het plan nog even varen.

Voor KV Oostende is de maat echt vol wanneer kersvers teammanager Johan Plancke ook naar Anderlecht trekt

In de zomer worden beide transfers zoals verwacht afgerond, maar niet onder de meest koosjere omstandigheden. Coucke komt zijn afspraken immers niet na: Anderlecht betaalt veel minder voor Milic en Musona dan afgesproken, een doorn in het oog van het machteloze KVO. De frustraties nemen toe, binnenskamers is Oostende de gewezen geldschieter steeds minder genegen.

Intussen wordt de ene na de andere pion van De Schorre naar Neerpede overgeheveld. Financieel directeur Anja Imschoot treedt dan wel niet in dienst van Anderlecht maar bij het bedrijf van Coucke, toch wordt KVO opnieuw door de ex-voorzitter verzwakt.

Rond clubdokter Chris Goossens was er bij KVO intern flink wat heisa, maar ook hij stapt over naar Anderlecht. Rudy Fort, ten slotte, sinds de intrede van Coucke en diens vriend Devroe de vaste en heel waardevolle hoofdscout van Oostende, volgt ook. Weliswaar geen sleutelfiguren, maar toch belangrijke pionnen verhuizen met de regelmaat van de klok naar Anderlecht. En dat voedt de frustraties en afkeer tegenover Coucke meer en meer.

Voor KVO is de maat echt vol wanneer kersvers teammanager Johan Plancke op zijn beurt naar Anderlecht trekt. De ex-CEO van KSV Roeselare meent dat Devroe aan zijn mouw trok, Devroe meent dat Plancke vanaf dag één naar Anderlecht lonkte. Bij KVO vermoedt men zelfs dat deze overgang nog voor zijn eerste werkdag in Oostende al beklonken was.

Het gevolg is in ieder geval dat technisch directeur Hugo Broos op zoek moet naar een nieuwe rechterhand en dat Rik Coucke, de vorige teammanager en manusje-van-alles die voor Planckes komst opleidingsdirecteur was geworden, diens nalatenschap op zijn bord krijgt. Voorzitter Peter Callant is woedend bij het vertrek van Plancke.

Hoge loonlasten

Niet alleen plukken Anderlecht en Coucke KV Oostende systematisch leeg, ook zadelen ze de kustploeg op met een zware erfenis. Denk maar aan de loonlasten. Het geld van floptransfer Gano (naar Genk) werd dan wel gerecupereerd, grote contracten als die van verdediger Lombaerts en de in de B-kern vertoevende Bossaerts en Conte wegen zwaar op de geslonken begroting van het nieuwe KVO.

Daarnaast is de commerciële inbreng van Couckes talrijke bedrijven in Oostende plots veel geringer, al is dit op zich niet onlogisch.

Niet alleen plukken Anderlecht en Coucke KV O systematisch leeg, ook zadelen ze de kustploeg op met een zware erfenis

We willen van Coucke geen boeman maken, alleen aantonen hoe hij zijn weireldploegsje voor voldongen feiten plaatst, wat tot een steeds grotere afkeer leidt bij de kustploeg en haar gevolg. De vraag is bovendien in hoeverre Coucke na de weinig transparante verkoop aan Callant - en het feit dat hij nog steeds eigenaar is van het stadion - nog een stok achter de deur heeft in de Versluys Arena. Dit alles wakkert de revanchegevoelens aan zee steeds meer aan.

Het hoeft dan ook niet gezegd dat de fans, het personeel en zelfs een deel van de spelers zondag meer dan ooit hopen op een stunt in het Astridpark.

Anderlecht - KV Oostende
Zondag om 14.30 uur