Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Club Brugge bereikt halve finale Conference League na winst in Griekenland, over twee weken wacht Fiorentina

Ferran Jutgla van Club Brugge juicht na zijn tweede doelpunt van de avond.Beeld Photo News

Club Brugge heeft na een 0-2 zege bij PAOK Saloniki de halve finales van de Conference League bereikt. Het is voor het eerst in ruim 30 jaar dat een Belgische ploeg de halve finales van een Europese voetbalbeker speelt. De Bruggelingen nemen het daarin op tegen het Italiaanse Fiorentina.

en

Coach Nicky Hayen moest in Griekenland een hele reeks spelers missen. Mechele, De Cuyper en Thiago ontbraken door schorsing. Mignolet, Nielsen en Skov Olsen zijn nog out met blessures. Balanta depanneerde zo centraal achterin, Jutgla kreeg een basisplaats voorin.

De aangekondigde Griekse heksenketel leek Club niet te hinderen in de openingsfase. De eerste kans was meteen voor de bezoekers. Vetlesen mikte na een kwartiertje over. De thuisploeg probeerde een hoog tempo op te leggen, maar kon geen kansen creëren. En even voorbij het halfuur prikte Club nog eens tegen op de omschakeling. Een heerlijke pass van Sabbe vond voor doel Jutgla, die PAOK-doelman Kotarski vloerde, 0-1. Het Toumbastadion was plots muisstil. PAOK was even het noorden kwijt, en Club benutte kopbalkansen van Vanaken (naast) en Jutgla (op Kotarski) niet.

Op slag van rust mochten de Bruggelingen toch een tweede keer juichen. Jutgla werkte in de rebound knap af, nadat Kotarski een poging van Skoras had gestuit. De goal werd in eerste instantie afgekeurd voor buitenspel van de Pool, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt toch goed, 0-2.

Ferran JUtgla scoort de openingsgoal van de avond.Beeld Photo News

PAOK gaf niet op en ging na rust vol voor de aansluitingstreffer. Despodov trapte eerst van dichtbij over. Op het uur leek de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid te krijgen. Opnieuw Despodov werd in de zestien neergehaald door Balanta. Ref Massa legde de bal op de stip, maar werd teruggefloten door de VAR. Die zag dat de Bulgaar buitenspel stond bij het begin van de fase.


Het bleek een keerpunt in de partij. De Grieken konden in het laatste halfuur nauwelijks nog dreigen. Club tikte de wedstrijd simpel uit.

Het werd een feestavond voor blauw-zwart in Thessaloniki. Club haalt voor het eerst sinds 1992 een Europese halve finale. Destijds was Werder Bremen te sterk in de halve eindstrijd van de Beker der Bekerwinnaars. Antwerp was een jaar later de laatste Belgische club in een Europese halve finale, ook in de Beker der Bekerwinnaars. De Great Old zou uiteindelijk doorstoten naar de finale, om daar te verliezen van Parma.

De halve finales van de Conference League worden op donderdag 2 en woensdag 8 mei gespeeld. De heenmatch is in Firenze, het terugduel in Brugge. De finale gaat op woensdag 29 mei door in het Agia Sofiastadion in Athene.