Erika Lambert (links) van ACV vindt dat de directie geen respect toont voor de werknemers en het bredere sociaal overleg.© Joris Herregods

Vakbonden boos op directie na verlies van 132 jobs bij Decathlon Willebroek: “De minister mag eindelijk eens ingrijpen”

Willebroek -

Decathlon Belgium schrapt tegen het einde van dit jaar 132 jobs in zijn depot in Willebroek. Dat is het verdict van de buitengewone ondernemingsraad van dinsdag 23 april. De vakbonden werd de fysieke toegang tot de vergadering ontzegd door een gerechtsdeurwaarder. “We klagen het stroeve sociaal overleg al tien jaar aan”, zegt Erika Lambert van het ACV.

Wout Van Den Eede

Om 10.30u werd een Zoom-vergadering geopend door Decathlon vanuit Evere. De betrokken werknemers konden zo mee volgen. Een kwartier later vernam ACV-vakbondsvertegenwoordiger Erika Lambert het verdict. “Tegen het einde van dit jaar zullen er 132 contracten van onbepaalde duur geschrapt worden. De aanwezige vakbondsleden kregen niet de mogelijkheid om vragen te stellen. Op donderdag 25 april staat een volgende ondernemingsraad gepland waarin de directie verder zal uitweiden over de beslissing.”

LEES OOK. Bevestigd: 132 werknemers van het depot van Decathlon verliezen hun job

De geschrapte jobs zijn voornamelijk arbeidersprofielen zoals magazijniers en bevinden zich in de e-commerce-afdeling van het depot, waar 250 mensen werken. “De directie laat weten dat ze op basis van individuele gesprekken zal nagaan wie eventueel in andere vestigingen tewerkgesteld kan worden.” Al acht Lambert het onwaarschijnlijk dat er veel positiefs voortkomt uit die gesprekken. “Het gaat over 132 mensen. Je kan die niet zomaar gaan verdelen over sites in Brussel of Antwerpen”, zegt ze.

© Joris Herregods

Winsten

Er gingen al maanden geruchten dat de activiteiten van de e-commerce-afdeling in Willebroek zouden worden overgeheveld naar Tilburg (Nederland). In februari werd dat vermoeden bevestigd. En niet omdat Decathlon Belgium in slechte papieren zit, zegt Erika Lambert. “Decathlon maakt al vijftien jaar lang fenomenale winsten in ons land, zo’n 17 miljoen euro per jaar”, vertelt Lambert. “86% van die winsten vloeien door naar de Franse aandeelhouders, waartoe enkele van de rijkste Franse families behoren.”

“Een videocall inlassen voor zo’n belangrijke aankondiging getuigt van weinig respect. De directie durft de personeelsafgevaardigden niet recht in de ogen kijken”

Erika Lambert

ACV

“We blijven ons dus de vraag stellen waarom het logistiek centrum hier in Willebroek moest verdwijnen. De mensen werkten hier hard, zaten in een goede routine, werkten efficiënt. Dus waarom deze beslissing genomen is, weten we niet.”

500 personeelsleden

Het terrein van Decathlon omvat zo’n 71.000 vierkante meter. Vanuit het gebouw wordt de volledige distributie voor de winkels van Decathlon in de Benelux georganiseerd. Niet zo lang geleden werden er nog 500 mensen tewerkgesteld.

“We merkten dat de e-commerce stelselmatig werd afgebouwd”, vertelt Lambert. “Decathlon heeft laten uitschijnen dat duurzaamheidsdenken aan de basis van die beslissing ligt. Dat ze willen inzetten op het ‘tweedehands-denken’. Vandaag merken we dat ze in elk geval niet duurzaam omgaan met het sociaal overleg. Een videocall inlassen voor zo’n belangrijke aankondiging getuigt van weinig respect. Ze durven de personeelsafgevaardigden niet recht in de ogen kijken.”

Het stroeve sociaal overleg leidde dit jaar al tot een tussenkomst van de bevoegde minister, minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Zeer typerend kwam de directie zelfs niet opdagen voor dat gesprek. “We klagen dit al tien jaar aan. We willen dat de minister eindelijk ingrijpt.”

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners