Gerecht valt binnen bij Moeskroen: bleef voetbalclub in eerste klasse door vervalste documenten?

Het gerecht is woensdagochtend binnengevallen bij voetbalclub Excelsior Moeskroen. De club wordt ervan verdacht documenten vervalst te hebben om zijn licentie voor het betaald voetbal te pakken te krijgen. Moeskroen zou hebben willen verstoppen dat de club eigenlijk onder controle stond van een spelersmakelaar, een praktijk die in België verboden is, en wordt daarnaast ook gelinkt aan witwaspraktijken. Ook bij de Belgische voetbalbond KBVB en het Belgisch Arbitragehof voor de Sport vielen de speurders binnen.

bla, mkm, me, wic

LEES OOK. Westerlo, OHL en Lommel willen zich burgerlijke partij stellen als slachtoffers Moeskroen

Woensdagochtend deed het parket zeven huiszoekingen in Moeskroen (4), Celles (1) en Laken (2). Die vonden plaats in de kantoren van voetbalclub Moeskroen en bij clubverantwoordelijken thuis, maar ook bij de Belgische Voetbalbond en bij het BAS (het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, red.).

Bedoeling is uit te zoeken of spelersmakelaar Pini Zahavi de man was die schuilging achter voetbalclub Moeskroen, een praktijk die volgens de regels van de Belgische voetbalbond verboden is. “De verdenkingen hebben enerzijds betrekking op mogelijke valsheid in geschriften, gebruik ervan en oplichting”, laat het federaal parket weten. “Buitenlandse maatschappijen zouden het feit aan het oog hebben onttrokken dat voetbalclub Moeskroen onder controle stond van een spelersmakelaar, de genaamde P.Z.”

LEES OOK. De supermakelaars die Moeskroen in handen hebben: het steenrijke spook en de restauranthouder (+)

Gebruikte Moeskroen valse documenten om licentie te halen?

De voorbije jaren dienden voetbalclubs Cercle Brugge, Lierse, OH Leuven, Westerlo, STVV, Lommel SK en KV Mechelen om die reden al klacht in bij de Belgische voetbalbond tegen Moeskroen. Toch kon de club de voorbije seizoenen telkens weer een licentie halen om te mogen aantreden in het Belgische betaalde voetbal. Het parket verdenkt Moeskroen er echter van die licentie te hebben gehaald dankzij valse documenten. “Die werden ingediend in het kader van een beroep tegen de beslissing tot weigering van de licentiecommissie”, klinkt het.

© Peter Malaise

Naast het verboden eigenaarschap door een makelaar en de vervalste documenten, wordt de eersteklasser ook nog eens in verband gebracht met witwaspraktijken. “Voetbalclub Moeskroen wordt ervan verdacht door illegale financiering van miljoenen euro’s uit offshorebedrijven gesteund te worden”, stelt het parket.

Voorzitter Moeskroen bijt van zich af

Drie (ex-)bestuursleden werden opgepakt voor verhoor, maar zouden volgens de VRT kort na de middag alweer vrijgelaten zijn. Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck zei in een eerste reactie “verrast” te zijn door de inval van het gerecht. Maar zorgen maakte hij zich naar eigen zeggen niet. “Ik voel me op mijn gemak”, zei hij. “Het klopt dat sommige mensen zijn meegenomen voor ondervraging, maar dat wil niets zeggen. Niemand is van zijn vrijheid beroofd. De club verleent zijn volle medewerking aan het onderzoek.”

“Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er vanuit Vlaamse hoek voortdurend op dezelfde nagel geklopt wordt. Ik verwijs naar andere clubs die ons beschuldigd hebben. Bij hen zijn er mensen al van hun vrijheid ontnomen, bij ons niet.”

LEES OOK. Voorzitter Moeskroen reageert fel op inval: “Vanuit Vlaamse hoek wordt voortdurend op dezelfde nagel geklopt”

Daarmee prikte Declerck naar KV Mechelen, dat eind vorig seizoen de bal aan het rollen bracht door als eerste voetbalclub buiten de sporttribunalen om te handelen en het parket erbij te betrekken. Het onderzoek naar Moeskroen staat dan ook los van het lopende onderzoek naar de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Vorige week werd de zaak nog aangekaart in Football Leaks, de reeks internationale onthullingen over wanpraktijken in het voetbal. Pierre François, de CEO van de Pro League, kwam in opspraak doordat uit een gelekte e-mail bleek dat hij wist dat er een spelersmakelaar achter Moeskroen school.

LEES OOK. CEO Pro League moet zich verdedigen voor dubieuze licentie Moeskroen: positie François zwaar onder druk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen