Direct naar artikelinhoud
Voeding

Minder suiker en vet in onze voeding dan vijf jaar geleden

Beeld uit de Kellogg's fabriek in Bremen, waar cornflakes worden gemaakt.Beeld EPA

De voedingssector heeft de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten verminderd, en meer vezels toegevoegd. Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden.

De sector en Volksgezondheid startten in 2012 een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Ze zetten daarvoor in op drie pistes: het aanpassen van de samenstelling van producten, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument.

Vijf jaar na datum ziet het assortiment waaruit de Belg kan kiezen er al anders uit, zegt de sector. "De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend", klonk het deze ochtend op een persconferentie uit de mond van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en Comeos, de federatie voor de handel, en minister van Volksgezondheid Maggie De Block stelden vandaag.

Zelfs frisdranken bevatten minder suiker

Zo bevatten ontbijtgranen gemiddeld 5,8 procent minder suikers en 13 procent meer vezels dan vijf jaar geleden. De sector voegde ook 24,5 procent meer volkoren granen toe.

Daarnaast ging het percentage verzadigd vet in chocoladeproducten en biscuiterie naar beneden met respectievelijk 1,2 procent en 3,2 procent. En voor frisdranken is er een gemiddelde suikerreductie van 7 procent, door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten.

Ook in zuivel zit gemiddeld minder suiker (-3,8 procent) dan in 2012 door recepten van onder andere yoghurt, yoghurtdrinks, chocomelken en desserts aan te passen. Naast deze productgroepen werden ook initiatieven genomen voor andere producten zoals margarine, (room)ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes.

'Mensen weten dat een evenwichtig dieet belangrijk is. Ervoor zorgen dat de makkelijke keuze ook de gezonde keuze is, helpt daar zeker bij'
Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open Vld)

Positieve evaluatie

Minister De Block toonde zich alvast tevreden. "Mensen weten dat een evenwichtig dieet belangrijk is om gezond te blijven. Ervoor zorgen dat de makkelijke keuze ook de gezonde keuze is, helpt daar zeker bij. De evaluatie is positief en we moeten op deze weg blijven verdergaan."

De gesprekken tussen de minister en de sector over de volgende doelstellingen zijn al aan de gang. Afspraak is alvast dat ook koude sauzen, smeersalades en bereide maaltijden worden aangepakt. "Ook daar gaan we stelselmatig naar minder toegevoegde suiker, minder vet en energie en meer groenten", zegt Dominique Michel van Comeos.