Themabeeld© AFP

Beroemde Iraanse rapper ter dood veroordeeld voor steun aan protestbeweging

Een Iraanse rechtbank heeft een beroemde Iraanse rapper die al meer dan anderhalf jaar in de gevangenis zit ter dood veroordeeld, voor zijn steun aan de protestbeweging die werd uitgelokt door de dood van Mahsa Amini. Dat melden lokale media.

jvh
Bron: BELGA

“De revolutionaire rechtbank van Isfahan veroordeelde Toomaj Salehi tot de doodstraf voor corruptie op aarde, een van de zwaarste aanklachten in Iran”, aldus de advocaat van de zanger. “De rechtbank heeft Salehi beschuldigd van opruiing, samenzwering, propaganda tegen het systeem en oproepen tot rellen.”

De 33-jarige rapper werd in oktober 2022 gearresteerd. Via zijn liedjes en sociale netwerksites had hij de protestbeweging gesteund die was uitgebroken na de dood op 16 september 2022 van Mahsa Amini, een jonge Iraans-Koerdische vrouw die door de zedenpolitie werd opgepakt omdat ze de strenge kledingvoorschriften voor vrouwen overtreden had.

Enkele honderden mensen, onder wie leden van de veiligheidstroepen, kwamen om het leven en duizenden anderen werden gearresteerd tijdens de protesten die plaatsvonden in oktober en november 2022 in Iran. Volgens ngo’s werden negen mensen geëxecuteerd in verband met de opstand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER