© Kris Van Exel/Fotomontage GVA

Ook in ons land oppassen voor lokale wateroverlast: “De eerstvolgende dagen blijft de situatie erg onstabiel”

Regio’s in Frankrijk, Duitsland en Italië hebben te kampen met overstromingen. Ook in ons land wordt het oppassen en er is de eerstvolgende dagen volgens weerman Frank Deboosere geen beterschap in zicht.

Eva Versavel

Verschillende regio’s in het noordoosten van Frankrijk hebben te kampen met overstromingen. In Moselle zijn er volgens BFMTV 500 brandweeroperaties aan de gang in 177 gemeenten, voornamelijk dichtbij de Duitse grens. Volgens NoodweerBenelux doen de beelden uit het noorden van Frankrijk zelfs denken aan de waterbom die ons land en de buurlanden trof in 2021.

Het onweer veroorzaakt ook heel wat ondergelopen kelders en straten in Duitsland. In Saarland zijn op verschillende plekken wegen ondergelopen en onbegaanbaar geworden. In het noorden van Italië is er eveneens wateroverlast in de steden Padua en Vicenza en staan verschillende dorpen blank.

Overstromingen in Frankrijk.

“De eerstvolgende dagen blijft de situatie, niet alleen in Frankrijk maar ook in ons land, erg onstabiel”, aldus Frank Deboosere. “Er gaan zeker nog periodes zijn met felle buien en onweer. En dat kan ook in ons land lokaal voor wateroverlast zorgen.”

Het voorbije half jaar hebben we in België meer neerslag gehad dan gemiddeld, waardoor de bodem erg verzadigd is. “Normaal gezien kan die bodem wel wat water gebruiken, maar te veel is te veel”, klinkt het bij Deboosere. “Er is erg weinig beweging in de atmosfeer waardoor de buien lang ter plaatse blijven trappelen en die zorgen dan ook voor spectaculaire hoeveelheden neerslag.”

Waterbom?

Voorlopig moeten we ons echter nog geen zorgen maken over een mogelijke waterbom, zoals in 2021. “In Frankrijk viel de voorbije dagen op sommige plaatsen meer dan 80 liter water per vierkante meter. In ons land bleef dat voorlopig nog beperkt tot 20 à 30 liter”, aldus Deboosere. “Lokale wateroverlast kan er zeker in zitten. Maar voorlopig is code rood nergens in ons land aan de orde. Een code geel kan wel. Maar die wordt tientallen keer per jaar afgeroepen en moet gewoon aanzetten tot extra waakzaamheid.”

Toch is er niet meteen beterschap in zicht. “De eerstvolgende tien dagen zullen wisselvallig zijn. Er zijn zelfs weerkaarten die nog tot het eind van de maand geen stabiel weer geven”, zegt Deboosere. In de Ardennen is het intussen al goed aan het regenen en dat blijft voor de rest van de avond nog zo. Ook in het centrum van het land blijft het regenen.

Opklaringen

Ook in Antwerpen mogen we vanavond en vannacht nog wat buien verwachten. Pas in het tweede deel van de nacht zou het daar moeten beteren. Voor morgen is er in de voormiddag het meeste kans op droog weer.

“Ook zaterdag en zondag krijgen we weer felle buien in het binnenland. Zeker voor zondag zijn de mensen die naar de kust trekken beter af, al is het daar een pak frisser. In het binnenland schommelen de temperaturen nog steeds rond de 20 graden.” Maar weerman Frank Deboosere blijft optimistisch. “Wie buien zegt, zegt ook opklaringen. Dus profiteer dan vooral van de droge momenten en van de zon af en toe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER