Jurgen Constandt en Paul Becue van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen: “Het cordon sanitaire zorgt voor Franstalige macht over Vlaanderen.”© Joris Herregods

“Cordon sanitaire moet weg”: Vlaamse koepelvereniging bevraagt 2.000 mensen uit alle politieke hoeken

Antwerpen -

Het cordon sanitaire moet verdwijnen en er is steeds meer enthousiasme voor een confederaal model in België. Voor een onafhankelijk Vlaanderen daarentegen is er weinig steun. Dat zijn de voornaamste conclusies uit een bevraging die het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) liet uitvoeren.

Patrick Van de Perre

Het is de eerste keer dat koepelvereniging OVV (met daarin onder andere het Algemeen Nederlands Zangverbond, IJzerwake en het Vlaams Nationaal Jeugdverbond) een grootschalige campagne lanceert waarin het de kiezer oproept om “doordacht te stemmen en Vlaanderen autonomie te geven”. De campagne gaat gepaard met een representatieve bevraging onder 2.000 mensen, waarin gepeild wordt naar de Vlaamse reflex van de kiezer. Er rijden in Antwerpen en Gent ook trams rond om de thema’s in de verf te zetten: “Volgende halte: een welvarend Vlaanderen”, zo staat op die trams. In beide steden zijn ze te zien tot een dag na de verkiezingen van zondag 9 juni. Ook op sociale media worden spots gelanceerd.

De ambitie van het OVV is op termijn wel degelijk een onafhankelijk Vlaanderen. Dat de eigen bevraging die wens niet beantwoordt, ziet de voorzitter van het OVV Paul Becue als een tussenstap. “Je merkt dat de geesten langzaam maar zeker rijpen. Het feit dat steeds meer mensen zich uitspreken voor een confederaal model waarbij Vlaanderen meer bevoegdheden krijgt, wijst daarop.”

Opmerkelijk is dat de helft van alle mannen voorstander zegt te zijn van onafhankelijkheid of verregaand confederalisme. Bij vrouwen ligt dat met 39% opmerkelijk lager. Ook bij hoger opgeleiden is de drang naar meer Vlaanderen groter.

Deze trams rijden rond in Antwerpen en Gent.© Joris Herregods

Uit de bevraging blijkt ook dat de afkeer van het cordon sanitaire groot is. Slechts 25% is daar voorstander van en 66% vindt dat elke partij, dus ook het Vlaams Belang, de kans moet krijgen om mee te besturen. En 49% vindt dat indien het cordon sanitaire voor het Vlaams Belang geldt, dat ook voor de PVDA het geval moet zijn.

Onbestuurbaar

“Dat alles bij elkaar 52% tegen een cordon sanitaire is, zegt voldoende. Het heeft België onbestuurbaar gemaakt en zorgt ervoor dat de Franstalige partijen meer macht hebben over Vlaanderen”, zegt de penningmeester van het OVV Jurgen Constandt.

Het afkeuren van het cordon sanitaire betekent trouwens niet dat iedereen vindt dat het Vlaams Belang moet meebesturen. “Dat is nog een ander verhaal. Mensen vinden het uitsluiten van de partij ondemocratisch. En niet alleen de mensen die op die partij of de N-VA stemmen, zo blijkt uit onze peiling”, vervolgt Paul Becue.

Dat het OVV uitgerekend in aanloop van de naderende verkiezingen uitpakt met een grootschalige campagne is geen toeval. “Dit is bij uitstek het moment om kleur te bekennen om Vlaanderen op de weg naar meer welvaart te zetten. In de huidige situatie gaat dat echt niet lukken”, zegt Paul Becue.

Voor het OVV kan het ondertussen niet snel genoeg gaan. “Het valt niet te ontkennen dat Vlaanderen en Wallonië twee verschillende samenlevingen zijn. Onze staatsschuld is enorm en dat is volledig op de rekening van Franstalig België te schrijven. Misschien lossen we niet alles op met Vlaamse autonomie, maar wel veel meer dan nu”, vervolgt Jurgen Constandt.

Uiteindelijk wil het OVV tot een “betere” Vlaamse staatsstructuur komen. Bij voorkeur met onderhandelingen. “Die onderhandelingen mogen niet te lang blijven duren. Laat ik het zo zeggen: met goede afspraken kunnen we goede vrienden blijven”, vervolgt de penningmeester.

Hoe de onderhandelingen na de verkiezingen van zondag 9 juni zullen evolueren is ook voor het OVV koffiedik kijken. “Uit onze peiling blijkt alvast dat N-VA en Vlaams Belang samen tot een hoge score komen. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat de N-VA ook daadwerkelijk met het Vlaams Belang in zee gaat. Wel is het een stok achter de deur om andere partijen te dwingen om een Vlaams front te vormen”, analyseert Paul Becue.

Licht verlies

De bevraging van het OVV komt, rekening houdende met een foutenmarge, overigens vrij dicht in de buurt van eerdere peilingen die door verschillende mediabedrijven zijn afgenomen. Het Vlaams Belang wint fors en de N-VA lijdt een licht verlies.

“Belangrijk is dat de mensen die bevraagd zijn uit alle politieke hoeken komen. Dat geeft aan dat ook bij de kiezers van de andere partijen de behoefte aan meer autonomie voor Vlaanderen groeit”, aldus nog Jurgen Constandt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER