© TP

Twintiger riskeert 40 maanden voor mislukte plofkraak op Maasmechelse juwelierszaak

Een 24-jarige Nederlander moet vrezen voor 40 maanden cel voor een inbraakpoging bij een juwelier in Maasmechelen. Speurders troffen zijn DNA aan op de tape van een explosief waarmee de overvallers wilden binnenbreken.

Op 25 augustus 2022, rond 4.30 uur ’s nachts, probeerden een man en een vrouw door middel van een plofkraak bij een juwelier op de Pauwengraaf in Eisden binnen te breken. De daders hadden een bom met ontstekingsmechanisme klaargelegd, maar het lukte hen niet om het explosief tot ontploffing te brengen omdat een van de buurtbewoners hen betrapte. De inbrekers namen de vlucht.

De winkelstraat werd na de vondst afgezet en na de eerste vaststellingen werd de ontmijningsdienst gebeld. De mensen van Dovo kwamen ter plaatse om de bom te ontmantelen. Zij brachten het explosief over naar een andere locatie waar het op een veilige manier tot ontploffing werd gebracht.

© TP

Onschuldig

De daders waren inmiddels spoorloos, maar het DNA-profiel van de 24-jarige Nederlander werd tijdens het onderzoek wel op de tape rond de bom teruggevonden. “En hij was ook onder de mast op het moment van de feiten”, aldus de aanklager die een celstraf van veertig maanden eist. “Dit zijn ernstige feiten met zware gevolgen moest de buurman de daders niet gestopt hebben.”

Zelf ontkent de twintiger zijn betrokkenheid. “Ik heb er niets mee te maken. Ik heb die tape misschien ooit ergens aangeraakt. In die periode dronk ik veel alcohol en kwam ik bij heel veel mensen thuis. Dat is voor mij de enige verklaring. Ik ken wel wat jongeren die stelen, maar het gebruik van een bom is natuurlijk wel een hele andere categorie. Ik ben echt onschuldig”, sprak de man vrijdagochtend tijdens de zitting voor de Tongerse strafrechter. Zijn raadsman vraagt de vrijspraak op basis van gebrek aan bewijs. Volgens hem voldoet zijn cliënt niet volledig aan de persoonsbeschrijving door de getuige.

Vonnis volgt op 14 juni.

 (ShDf)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer