Leerlingen Gitok houden zeepkistenrace voor goede doelen

Kalmthout -

De leerlingen van Gitok bouwden de voorbije maanden in totaal 16 zeepkisten. De meest uiteenlopende exemplaren bekampten elkaar vrijdag in drie disciplines. De opbrengst van de gesponsorde wedstrijden gaat naar twee lokale en twee internationale goede doelen.

Erik Vandewalle

Elk jaar houdt de school een solidariteitsactie. Sedert enkele jaren hanteren we een doorschuifsysteem met verschillende activiteiten zoals Vlaamse kermis, touwtrektornooi en wandeltocht. Voor het eerst sedert corona draaide het dit jaar allemaal rond zeepkisten.

Directeur Gunter Hertogs: “De leerlingen van alle afdelingen hebben geparticipeerd. Dat is precies het mooie van deze solidariteitsactie. Iedereen van het eerste tot en met het zevende jaar neemt deel op zijn of haar eigen niveau. Het is vanzelfsprekend dat de hoogste jaren meer verfijnde zeepkisten bouwen dan de leerlingen van de eerste graad. Dat is goed en zorgt voor variatie”, benadrukt directeur Hertogs.

Zestien zeepkisten namen deel.© koen fasseur

“Zowel leraren als leerkrachten mochten voorstellen binnenbrengen voor goede doelen. “We zorgen telkens voor twee Vlaamse en evenveel internationale goede doelen. Alle goede doelen stellen zich voor en dan zijn het de leerlingen die een uiteindelijke keuze maken. De opbrengst van deze zeepkistenrace gaat naar de G-zwemmers, The Bucketlist, Born in Africa en een school in Kamanyola”, geeft Gunter Hertogs nog mee.

Zeepkisten

De directeur legt nog even uit aan welke voorwaarden een zeepkist moet voldoen: “Hoe een zeepkist er uitziet, bepalen de leerlingen zelf. De belangrijkste regel is dat een zeepkist wordt aangedreven door man- of vrouwkracht. De zeepkisten nemen deel aan drie racen: een parcours op de school en de omliggende straten, een sprintnummer over 50 meter en een behendigheidstraject.”

Vol overtuiging.© koen fasseur

Meccanhouto

Cis Beyers, Jenne Pieters en Jarne Geysen zijn leerlingen uit het vijfde jaar houttechnieken en treden aan met een erg opvallende zeepkist: de Meccanhouto. “Dit exemplaar is niet helemaal door ons ontworpen. Het deed ongeveer acht jaar geleden al mee met een zeepkistenrace. Daarna werd het weggezet en toen wij hem vonden, lag hij helemaal onder het stof en was het nodig om hem grondig te renoveren. Heel wat onderdelen moesten we vernieuwen of aanpassen. Het eindresultaat mag er volgens ons best zijn”, vinden Cis en Jenne. “Het bijzondere aan deze zeepkist is dat hij helemaal gemaakt is uit hout. De schroeven en bouten die we hebben gebruikt, zijn houten exemplaren die we zelf hebben gemaakt. De constructie is gebaseerd op het houten meccanospeelgoed”, vult Jarne Geysen aan.

De ploeg maakt zich klaar voor de behendigheidsproef. Er wordt met volle overgave gestart, maar al na enkele meters blijkt dat de Meccanhouto het vooral moet hebben van zijn uiterlijk en minder van zijn snelheid en behendigheid. “We gaan vandaag alleen maar voor de schoonheidsprijs”, zegt het trio.

De zeepkist van Team Supreme doet het uitstekend.© koen fasseur

Bas Mathysen, Jurre Dirven, Hayo Van Waerhoven, Stef Van Wesenbeeck en Daan Bartholomeeusen vormen samen Team Supreme. Deze leerlingen van het derde jaar hout ontwierpen een eenvoudige zeepkist, die dankzij de snelle duwers best wat snelheid haalt.

Ook qua behendigheid is hun zeepkist best concurrentieel. Hayo trekt aan mijn mouw en toont me een filmpje van hun sprintrace. “Er kwam een fotofinish aan te pas en we werden ten onrechte van de overwinning gehouden. Het is niet belangrijk, we racen immers allemaal voor het goede doel”, rondt hij af.

Een opvallende verschijning.© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV