Politiezone Rivierenland zet twee zwarte BMW’s in: “Snoodaards snel bij de lurven pakken”

Mechelen/Bornem/Puurs-Sint-Amands/Willebroek -

De politiezone Rivierenland heeft twee snelle BMW’s 330i aangekocht. Opvallend is dat de auto’s een zwarte kleur hebben, zodat ze bij criminelen en snelheidsduivels minder opvallen. De interventievoertuigen kosten bijna 70.000 euro per stuk.

Sven Van Haezendonck

De interventievoertuigen met semi-anonieme striping zie je meer en meer opduiken bij politiekorpsen. Vooral in steden. “Door hun kleur vallen deze nieuwe voertuigen minder op. We zetten ze in bij onze verkeersdienst en als voertuig om bestuurders te onderscheppen bij verkeers- en gerechtelijke acties”, zegt Yves Bogaerts, hoofdcommissaris van de politiezone Rivierenland.

Het korps had al een zwarte Skoda in dienst. Daar zijn twee BMW’s bijgekomen. Kostprijs: 68.823 euro per voertuig. De auto haalt een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Ook het aantal zwaailichten dat in het voertuig verwerkt is, valt op. “Rondom het hele voertuig zijn er zwaailichten. Voor- en achteraan kunnen wij de blauwe lichten ook apart uitschakelen. Op die manier raken chauffeurs in een colonne niet verblind”, legt woordvoerder Dirk Van de Sande uit.

De BMW 330i heeft overal zwaailichten, tot in de zijruiten toe.© Leen Van de Sande

De burgemeesters stonden vrijdag te blinken bij de voorstelling van de opvallende aanwinst. “We blijven niet op onze lauweren rusten en investeren voortdurend in de veiligheid van onze inwoners. Deze nieuwe BMW’s zijn op en top uitgerust om snoodaards snel bij de lurven te pakken”, vertelt Koen Van den Heuvel (CD&V), burgemeester van Puurs-Sint-Amands en voorzitter van de politiezone.

Transportvoertuig voor biketeam

Een tweede investering ging naar een niet-alledaagse combi. De politiezone liet een VW Transporter met verlengd chassis ombouwen tot een transportvoertuig voor het biketeam. In de speciaal uitgeruste combi kunnen vijf politiemensen plaatsnemen en de kofferruimte biedt ruimte aan vier mountainbikes. “Dankzij het voertuig kunnen onze collega’s van het biketeam zich in de hele zone snel verplaatsen naar de gemeente of wijk waar ze met de fiets op patrouille gaan”, vertelt eerste hoofdinspecteur Dirk Van de Sande.

Met een nieuwe combi kan de politie haar mountainbikes vervoeren.© Leen Van de Sande

Met de aankoop en de inrichting van het voertuig ging een investering van 92.257 euro gepaard. “De fiets is een goed middel om de nabijheid en de aanspreekbaarheid van onze politie te vergroten. Een combi passeert vaak sneller en creëert toch iets meer afstand”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen). Dat is ook de reden waarom het korps 51.281 euro spendeerde aan negentien elektrische fietsen.

Fietsen voor wijkpolitie

“Niet iedereen rijdt even graag met de fiets. Dan is zo’n elektrische fiets een comfortabele oplossing als alternatief voor de auto om langere verplaatsingen mee te maken”, vertelt Somers. De negentien fietsen zijn specifiek aangekocht voor de wijkpolitie. “Het is de bedoeling om alle mensen van ons wijkteam met zo’n fiets uit te rusten. Dat zijn een zestigtal collega’s in Mechelen, Willebroek en Klein-Brabant”, zegt hoofdcommissaris Bogaerts.

Alles samen heeft de politiezone bijna 282.000 euro geïnvesteerd in de nieuwe voertuigen. “We tonen hiermee aan dat veiligheid een absolute prioriteit is en blijft”, zegt Willebroeks burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

Voor de wijkagenten kocht het korps al negentiende elektrische fietsen aan.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen