Uit onderzoek van VRT NWS blijkt dat beide foto's recent in Heusden-Zolder werden genomen.
Instagram: @newsfromkurdistan

Jongeren poseren met hakmessen: spanning tussen Turken en PKK in Heusden-Zolder blijft online te snijden

Hoewel het de afgelopen dagen rustig bleef in Heusden-Zolder, blijven er online provocerende berichten verschijnen. VRT NWS onderzocht zo'n bericht en kon achterhalen dat groepjes gemaskerde jongeren zelfs poseren met machetes. De lokale politie en het parket van Limburg laten weten dat alle meldingen opgenomen worden in een lopend onderzoek.

Het bericht in kwestie werd eerst gesignaleerd op een pro-Koerdisch Instagram-kanaal. De afbeeldingen blijken schermopnames te zijn van pro-Turkse posts op sociale media. Zo blijkt de eerste foto dinsdag al eens gepost te zijn op X, het vroegere Twitter. 

Op beide foto's zijn groepjes gemaskerde jongeren te zien die messen, stokken en hakmessen vasthebben. Op één van de twee foto's poseren ze ook met een Turkse vlag. Het pro-Koerdische account roept vooral de Koerdische jeugd op om voorzichtig te zijn.  

Onderzoek van VRT NWS heeft kunnen achterhalen dat beide beelden recent genomen zijn in Heusden-Zolder.  Een virtuele wandeling via Google Maps liet ons toe om via Streetview de locatie te vinden. Zo zijn de woning en de antenne op de achtergrond van de nachtelijke foto te herkennen. Die foto blijkt genomen te zijn in een wijk in Heusden-Zolder. 

Eens de locatie werd gevonden, bleef het de vraag wanneer de foto's werden genomen. De graffiti in de achtergrond verschilt met wat er op dit moment te zien is op Google Maps (zie hieronder). Maar online zoekwerk toont aan dat de steeg in december nog een nieuw laagje verf heeft gekregen. Een bezoek van onze verslaggever ter plaatse bevestigt dat de nachtelijke foto recent genomen is. Zo vallen onder meer enkele Turkse opschriften te herkennen op de witte muur rechts en ook de blauw geverfde centrale muur is herkenbaar. 

Ook de tweede foto blijkt in dezelfde wijk genomen te zijn. Opnieuw zijn er elementen uit de achtergrond te herkennen via Google Maps. De lage muur, de regenpijp en het zwart-witte luik zijn te zien. Een bezoek aan de exacte locatie toont ook met zekerheid aan dat het om deze plek gaat. 

Reactie van de politie

Er kan dus geconcludeerd worden dat er groepjes gemaskerde jongeren met machetes recent aanwezig zijn geweest in Heusden-Zolder. De politie laat in een reactie weten dat de afbeeldingen hen niet onbekend zijn. 

De lokale politiezone Heusden-Zolder verzekert dat ze de afbeeldingen ernstig neemt en een onderzoek is gestart. Intussen wordt het toezicht verscherpt. Ook het parket van Limburg is op de hoogte gebracht. Daar laten ze weten dat alle beelden bij het lopende onderzoek gevoegd worden. 

Meest gelezen