Standard gaat na rust kopje-onder aan Den Dreef: invallers helpen OHL aan de overwinning

Nog 270 minuten. Standard telt verder af naar het einde van een dramatisch seizoen. Ook speeldag 7 van de play-offs leverde geen overwinning op voor de Luikse club. Na vijf opeenvolgende gelijke spelen verloren de Rouches met 3-1 op het veld van OH Leuven.

Thomas Standaert

In een editie van Play-off 2 die wellicht de geschiedenis ingaat als de minst spannende ooit, kwam Standard zondagmiddag over de vloer bij OHL. De inzet? De vierde plaats in de Europe Play-offs, maar toch vooral het gevoel om eindelijk nog eens van een overwinning te kunnen proeven. Buitenshuis was dat voor Standard al geleden van 30 september op bezoek bij ... OH Leuven.

Leko kondigde vooraf speelkansen aan voor Hautekiet en Fini, maar hield het uiteindelijk toch maar bij drie tieners in de basis. Epolo (19) in doel, Noubi (19) achterin en Sahabo (18) op het middenveld. Op rechts keerde Fossey terug in de basis na een blessure. Price verhuisde zo naar het middenveld. Bij OH Leuven sloeg coach Oscar Garcia aan het roteren. Zo zaten sterkhouders Leysen, Pletinckx, Thorsteinsson en Nsingi op de bank. De laatste twee zouden na de rust nog wel een hoofdrol opeisen.

Sterke Epolo voor rust

In een eerste helft die grotendeels gedomineerd werd door OH Leuven, toonde de jonge Epolo zich de beste man bij Standard. Met een katachtige reflex voorkwam de Belgische jeugdinternational een vroeg openingsdoelpunt van de Thaise basisdebutant Mueanta. Diep in de blessuretijd van de eerste helft tikte hij ook nog een kopbal van Schrijvers weg onder de lat.

In minuut 43 was Standard op een gevleide voorsprong gekomen. Een diepe voorzet van Kawabe werd slecht verwerkt door Schingtienne. Yeboah strafte genadeloos af: 0-1. De huurling van Genoa was er voordien al eens kort bij toen hij vanop afstand nipt naast knalde. Dat waren meteen ook de enige twee wapenfeiten van een andermaal matig Standard voor de rust.

Minder sterke Epolo na rust

Na de pauze scoorde OHL snel de verdiende gelijkmaker. Maziz krulde een vrije trap over de muur voorbij Epolo (1-1). Hier had de jonge doelman misschien wel beter kunnen doen. Een jeugdzonde die Epolo op het uur wel weer rechtzette door zich als een ware kamikaze voor een schot van Akimoto te gooien.

Toch zou Epolo ruim een uur later met een wrang gevoel terug op de bus stappen richting Luik. Verrast door een zondagsschot van invaller Nsingi incasseerde het Luikse jeugdproduct ruim een kwartier voor tijd de 2-1 in het midden van zijn goal. Al werd de jonge doelman ook zeker niet geholpen door Laifis en Panzo, die Nsingi geen strobreed in de weg legden.

Twee tegengoals in blessuretijd

Wie nog een slotoffensief van Standard had verwacht, kwam bedrogen uit. In de blessuretijd slikten de Rouches zelfs nog twee extra tegentreffers. De eerste van Dom werd nog afgekeurd voor handspel, maar veertig seconden later maakte Thorsteinsson er toch nog 3-1 van. Gefrustreerde Standard-supporters koelden hun woede dan maar op OHL-doelman Prévot, die bekogeld werd met bekertjes. Nog 270 minuten. En dan zijn ook zijn verlost van deze nachtmerrie…

OH Leuven: Prévot - Schingtienne, Russo, Ricca - Sagrado, Banzuzi, Schrijvers, Akimoto - Maziz - Maertens, Mueanta.

Standard: Epolo - Noubi, Laifis, Panzo - Fossey, Price, Sahabo, Kawabe, Canak - Yeboah, Kanga.

Vervangingen: 46‘ Sahabo door Balikwisha, 46’ Canak door Sowah, 65‘ Maertens door Thorsteinsson, 65’ Mueanta door Nsingi, 70‘ Kawabe door Ghalidi, 75’ Maziz door Dom, 79‘ Panzo door Djenepo, 82’ Sagrado door Pletinckx, 82‘ Banzuzi door Misao, 84’ Fossey door Alzate

Doelpunten: 43‘ Yeboah 0-1, 47’ Maziz 1-1, 74‘ Nsingi (Thorsteinsson) 2-1, 93’ Thorsteinsson (Nsingi) 3-1

Gele kaarten: 22‘ Sahabo (tackle), 94’ Thorsteinsson (truitje uitgetrokken)