- Dossier
Ook pensioenfondsen bloeden door rode cijfers op de beurzen: wat kan je doen als je vlak voor je pensioen staat?
De bloedrode cijfers op de beurzen wereldwijd zijn slecht nieuws voor wie aan pensioensparen doet en dan vooral wie belegt in een pensioenfonds met aandelen. Toch is er ook goed nieuws: wie vlak voor haar of zijn pensioen staat, hoeft het geld uit zo'n fonds niet metéén te laten uitbetalen op de dag van het pensioen. Wie nog lang niet aan haar of zijn pensioen toe is, hoeft vooral niet te panikeren.
Denny BaertGepubliceerd op Pensioenfondsen delen ook in de rake klappen die de beurzen krijgen door de invoering van de zware importheffingen door de Amerikaanse president Donald Trump.
Een pensioenspaarfonds is immers ook een beleggingsproduct. Je bankt investeert via dat fonds in aandelen en obligaties, zodat je tegen je pensionering een aardig spaarpotje hebt.
Het rendement van pensioenspaarfondsen is afhankelijk van de beursresultaten. Omdat de aandelenbeurzen de afgelopen dagen een diepe duik hebben genomen, zijn de pensioenfondsen meteen ook een pak minder waard geworden.
Pensioenfonds versus pensioenverzekering
Als je wilt pensioensparen, kan je kiezen tussen een fonds of een verzekering. Die keuze is afhankelijk van je voorkeuren en het risico dat je bereid bent te nemen. Een pensioenspaarfonds is een belegging die door de bank wordt beheerd.
Een pensioenspaarverzekering wordt dan weer beheerd door een verzekeraar en biedt in het geval van een tak 21 product meer zekerheid. Tak 21 is de veiligste variant, met een gegarandeerd rendement, in tegenstelling tot tak 23 dat via beleggingen werkt zoals bij een fonds.
De slechte prestaties van de pensioenfondsen zijn in de eerste plaats zuur voor mensen die vlak voor hun pensioen staan. Nadat ze jarenlang geld hebben gestort in een pensioenspaarfonds, dreigen ze nu plots minder geld dan verhoopt te krijgen uit die extra pensioenspaarpot.
“Stel dat je een maand geleden bijvoorbeeld gerekend had om bij je pensionering 100.000 euro uitgekeerd te krijgen en nu slechts 90.000 euro zou krijgen, is dat wel een jammere zaak”, zegt Thomas Guenter, fondsenbeheerder bij Finhouse in De Wereld Vandaag op Radio 1.
- Malaise op beurzen: mensen dicht tegen pensioen in de miserie?Duurtijd
Belangrijk is dat je bij je pensionering niet verplicht bent het geld van je pensioenfonds op te nemen, merkt Guenter op. “Dus je kunt gerust je pensioenpotje nog een beetje langer aanhouden als je het geld niet meteen nodig hebt.” Het geld wordt dus niet automatisch uitgekeerd als je met pensioen gaat.
Het enige dat vastligt, is dat automatisch een eindbelasting ingehouden wordt op je pensioenspaarbedrag als je 60 jaar wordt. “Vanaf dan kun je op gelijk welk moment uitstappen, gedeeltelijk of volledig.”
Anderzijds kan je niet eindeloos blijven storten in het pensioenspaarfonds, merkt Guenter op. “Tijdens je beroepsactieve loopbaan kun je uiteraard altijd storten, ook nadat de eindbelasting is ingehouden. Maar daarna kan je enkel blijven storten tot in het jaar waarin je 64 wordt.”
“Hoewel je daarna niet meer kan bijstorten, kan je daarna wel degelijk nog je pensioenpotje aanhouden”, besluit Guenter. Dat is misschien een optie voor mensen die nu tegen hun pensioen aankijken en het geld uit hun pensioenspaarfonds niet meteen nodig hebben. Zij kunnen nog afwachten tot de beurzen zich weer wat herstellen.
Dat laatste blijft natuurlijk speculeren, want niemand kan de evolutie van de beurs voorspellen, zeker niet in deze onzekere tijden. “Als we kijken naar het verleden, zien we dat na een daling de beurs zich weer herstelt.” Dus redelijkerwijs kan verwacht worden dat de beurzen zich op termijn wel weer zullen herstellen.
Niet panikeren
Om diezelfde reden hoeven pensioenspaarders die nog lang niet aan hun pensioen toe zijn, niet meteen te panikeren door de huidige crisis op de beurs.
“Iemand die bijvoorbeeld net gestart is en nog maar 1.000 euro in een pensioenspaarfonds heeft gestort, die is bij een daling van 10 procent “slechts” 100 euro kwijt”. In verhouding is dat veel, maar het is minder erg dan wie al zijn hele leven heeft gespaard en nu plots 10.000 euro zou zien verdampen.
Wie nog vele jaren te gaan heeft, zou Guenter dan ook aanraden om zich niet al te druk te maken in de huidige situatie. “De beurs gaat altijd omhoog of naar beneden.”
Interessant moment?
Sterker nog: het zou zelfs interessant kunnen zijn om op dit eigenste moment je volledige volstortingen voor dit jaar te doen in je pensioenspaarfonds in plaats van het bedrag maandelijks over te maken.
De beurzen hebben nu immers een sterke daling gekend. Als er zich nu plots een aanzienlijke stijging zou inzetten, zou dat geld een groot rendement kunnen opleveren. Al blijft dat natuurlijk speculeren, want niemand weet hoe de beurzen dus zullen evolueren, waarschuwt Thomas Guenter.
Hij verwacht ook dat de financiële markten de komende tijd heel wisselvallig zullen blijven. Het is dus een kwestie van zelf geen gekke dingen te doen en het pensioensparen op lange termijn te blijven bekijken.
- Zo reageren mensen in Gent op hun verliezen op de beurs:
Lees ook
Lees ook
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"
- general.player.loading"