champions’ play-offs

Union zet Antwerp overtuigend opzij en mengt zich opnieuw in titelstrijd

Puertas, een van de uitblinkers bij Union.© isosport

Winnen, Union kan het dan toch nog. Met hun eerste zege in de play-offs, 0-3 op het veld van Antwerp met dank aan het duo Amoura-Puertas, doen de Brusselaars opnieuw volop mee in de titelstrijd.

Valerie Van Avermaet

I’ve missed more than 9,000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. Twenty-six times I’ve been trusted to take the game-winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” Het zijn die bekende woorden van de Amerikaanse basketballegende Michael Jordan die Union tegen Antwerp weer op het juiste pad moesten brengen na de pijnlijke nul op twaalf. Cameron Puertas had de boodschap, die trainer Alexander Blessin deze week in de kleedkamer had getoond, begrepen. De Spaanse Zwitser gaat altijd tot het gaatje en legde de topper tegen Antwerp met een klasseflits in een beslissende plooi. Hij schilderde een vrije trap in één tijd mooi in doel – al had Antwerp-doelman Senne Lammens de bal misschien wel kunnen en moeten hebben.

Dodelijk duo

Die goal hadden de Brusselaars nodig, zeker nadat Club Brugge en Anderlecht woensdagavond al verder waren uitgelopen. De druk voor aanvang van de match tegen nummer vijf Antwerp – dat ook al even uit vorm is – was torenhoog voor Union, maar de eerste voorsprong voor de troepen van Blessin in deze play-offs bevrijdde de Brusselaars. Voor de 0-1 net na rust had de wedstrijd maar weinig om handen. Antwerp kreeg geen kans bij mekaar gevoetbald en ook Union geraakte amper in de zestien van de Great Old. Alleen een schot van Mathias Rasmussen kon Lammens in verlegenheid brengen. De rest was het vermelden niet waard.

Maar de goal van Puertas bracht dus schwung in het elftal van Blessin. Nog geen tien minuten later was Mohamed Amoura daar zowaar met zijn eerste doelpunt van deze play-offs. Na een perfecte assist van Puertas stormde Amoura alleen op Lammens af. De snelle spits twijfelde dit keer geen seconde en schoof de geruststellende 0-2 in doel. Union kon opgelucht ademhalen, de titeldroom leeft nog. De spanningen rond de club kunnen weer gaan liggen. Puertas zette de zege in het slot nog kracht bij door er 0-3 van te maken.

Voor Union vielen er nog meer pluspunten te noteren dan enkel de drie punten. Het duo Puertas-Amoura voetbalde in de reguliere competitie bij momenten op een andere planeet. Het is die enorme kwaliteit die Union de voorbije weken heeft gemist. Sinds Mac Allister achterin terug is uit blessure staat het ook daar weer beter. Het is na één zege misschien wat vroeg om al te zeggen, maar toch … Union lijkt weer terug. Ook de voorbije wedstrijden lagen de Brusselaars niet onder, alleen ontbrak toen de efficiëntie in beide grote rechthoeken.

Zangstonde voor Moris

Antwerp-trainer Mark van Bommel geloofde voor de wedstrijd nog in de titel, maar die droom mag hij toch stilaan opbergen. Op geen enkel moment maakte zijn ploeg aanspraak op de overwinning. De achterstand op competitieleider Anderlecht bedraagt nu twaalf punten, met nog zes wedstrijden te gaan. Antwerp moet nu naar de ereplaatsen kijken.

Union daarentegen kan de nul op twaalf van de voorbije weken achter zich laten met deze eerste zege in de play-offs. De Brusselaars sluipen weer dichter bij Club Brugge en Anderlecht en doen nog mee in de titelstrijd.

Nog een opsteker voor Union was dat doelman Anthony Moris dit keer geen foutje beging, al zegt het natuurlijk veel dat zoiets in het verslag staat. De voorbije weken van Moris waren allerminst denderend. De club blijft hem evenwel steunen. Dat hij werd toegezongen door het Union-publiek toen hij tijdens de rust het veld overstak om de kleedkamer op te zoeken, zal de Luxemburger ongetwijfeld deugd doen. Een mooi gebaar van de bezoekende fans.

ANTWERP-UNION0-3Doelpunten: 48’ Puertas 0-1; 56’ Amoura 0-2; 87’ Puertas 0-3