Direct naar artikelinhoud
Schaatsen

De schaatskoorts in Nederland stijgt tot grote hoogte

Nederland stort zich juichend op het natuurijs
Beeld ANP

In Friesland geldt al een vaarverbod om de ijsgroei niet te hinderen; wie moet werken, kijkt of hij ijsvrij kan krijgen en wintersporters zouden liefst hun reis cancellen. Nederland stort zich juichend op het natuurijs.

Terwijl natuurminnend Nederland nog in de ban is van de Duitse wolf, zijn de schaatsliefhebbers in blijde verwachting van de 'Siberische beer', het koufront dat vanaf zaterdagavond het weer in Nederland zal gaan bepalen. Met nachtvorst tussen de 5 en 10 graden en vanaf maandag ook overdag temperaturen onder het vriespunt. Opvallend stellig wisten de weermannen afgelopen dinsdag al te melden dat de arctische lucht tegen het einde van de week voor ijsdikten tot wel 10 centimeter zal zorgen.

Dat het menens is, bewijst het vaarverbod dat sinds vrijdag in Friesland is ingesteld. Ook de gemalen zijn stilgelegd om de ijsgroei niet te hinderen. En weerman Gerrit Hiemstra bracht elfstedendromers het hoofd op hol met een foto van 'ijsgroei in de Luts', het riviertje dat zo vaak spelbreker is op de route van de Tocht der Tochten.

Gekte

Bij schoenmakerij Bloemberg in Boven-Leeuwen is de gekte dinsdag al begonnen. Al 43 jaar verkopen en onderhouden Jos (73) en Corrie (67) Bloemberg de schaatsen in het dorp. Sinds woensdag scherpt Jos Bloemberg (73) zo'n vijftig paar ijzers per dag. Wanneer er precies geschaatst kan worden, durft Corrie niet te zeggen. "We hebben het te druk om het weer goed te volgen. Maar veel van mijn klanten denken zaterdag en dan willen ze de schaatsen in huis hebben."

In het Land van Maas en Waal bij Boven-Leeuwen zal er vooral op de ondergelopen stukjes land bij de dorpen worden geschaatst, verwacht Bloemberg. De meeste uiterwaarden liggen droog, dus tochten zijn er niet bij. "Wij verkopen nu ook vooral ijshockeyschaatsen."

Twitter bericht wordt geladen...

Jan Wullink, een ijsverkenner uit Enschede, verwacht dat het bij hem in de buurt hard zal gaan de komende dagen. "Die kou komt immers hier het land binnen." Wullink behoort tot het selecte groepje schaatsers dat dit jaar al op Nederlands natuurijs stond. "Twee weken geleden was het hier even dik genoeg, toen heb ik twee ochtenden op een ondiep ven prachtige rondjes gemaakt."

Mede door die eerdere koude periode, heeft Wullink grote verwachtingen voor de komende week. "Ik ben vandaag even langs een prachtig ven gereden, een 'ijsmeester' had daar een briefje op het hek geplaatst dat het ijs door de harde wind erg onbetrouwbaar is. Maar zondag wordt de wind zwakker. Ik verwacht dat we hier vanaf maandag los kunnen."

Vanwege de verwachte aankomende vorstperiode brengen veel mensen hun schaatsen zodat ze gebruiksklaar zijn.Beeld ANP